Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2018. 09:01:00
MLJAC

Propravite raspoloženje i pojačajte imunitet - na slastan način

Konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade koja sadrži 70 posto kakaa može uvelike goditi i mozgu i imunitetu

Neka bude tamna... jako tamna :)
Neka bude tamna... jako tamna :) (Dreamstime)

Niste baš najbolje raspoloženi, treba vam nešto ukusno i fino, a da pritom bude zdravo i korisno za mozak? Odgovor je jednostavan, kažu znanstvenici - tamna čokolada.

Naime, dvije nove studije nedavno predstavljene na konferenciji u San Diegu i objavljene u časopisu The FASEB Journal pokazale su sve prednosti tamne čokolade. 

Obje studije vodila je Lee Bark, znanstevnica iz Škole za javno zdravlje u Kaliforniji. Znanstvenici su otkrili da konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade koja sadrži 70 posto kakaa može uvelike goditi i mozgu i imunitetu.

U prvoj studiji ispitanici su morali pojesti po 48 grama tamne čokolade koja je sadržavala 70 posto kaka i organski šećer. Nakon 30 minuta od konzumacije njihovi mozgovi pokazali su pojačanu aktivnost u regiji zaduženoj za pamćenje i razumjevanje. 

U drugoj studiji ispitanci su istu količinu tamne čokolade jeli svakodnevno osam dana. Svaki dan im je nakon konzumacije čokolade analizirana krv. Pokazalo se da tamna čokolada potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja jačaju imunitet.

"Obje studije su pokazale da što viša koncentracija kakaa u čokoladi - to bolji utjecaj na pamćenje, razumjevanje, raspoloženje i imunitet", kaže Lee Berk.

16.09.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/propravite-raspolozenje-i-pojacajte-imunitet-na-slastan-nacin/114374/