Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2016. 15:17:00
PRIRODA DAJE

Propolis - čudotvorni lijek za mnoge tegobe

Ovaj dar iz košnice danas ima široku primjenu, kako u izradi biljnih lijekova i melema za raznovrsna oboljenja, tako i u izradi kozmetike

Pčele nas opskrbljuju čudima prirode
Pčele nas opskrbljuju čudima prirode (Arhiva)

Propolis, kojega još i nazivaju "lijekom 21. stoljeća", predmet je mnogobrojnih medicinskih studija, zahvaljujući svom ljekovitom djelovanju. U medicinske svrhe propolis se koristi još od doba Aristotela (300 godina prije nove ere).

Ovaj dar iz košnice danas ima široku primjenu, kako u izradi biljnih lijekova i melema za raznovrsna oboljenja, tako i u izradi kozmetike. Propolis sadrži više od 300 različitih supstanci (sadrži sve poznate vitamine, osim vitamina K). 

Zbog pretjerane upotrebe antibiotika, znatan broj bakterija razvio je rezistenciju na njih. Propolis je prirodni antibiotik, koji je djelotvoran u tretmanu protiv bakterija. Propolis pomaže oporavku nakon bakterijskog trovanja hranom i liječenju upalnih stanja izazvanim bakterijama. Posebno je učinkovit u tretmanu infekcija izazvanih bakterijom Staphylococcus Aureus.

Antimikrobna svojstva proolisa pomažu u tremanu peptičkog ulkusa (djelotvoran je protiv bakterije koja uzrokuje nastanak ulkusa na želucu Helixobacter Pylori).

Propolis je djelotvoran i za treman virusnih oboljenja (poput gripa i prehlade).

Sve u svemu, trkom do najbližeg pčelara po svoju dozu zdravlja!

17.11.2016. 15:17:00
http://metro-portal.hr/propolis-cudotvorni-lijek-za-mnoge-tegobe/101377/