Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 09:42:00
NASTAVAK SUKOBA

Propao plan Afričke unije za primirje u Libiji

Zapad nam mora pomoći da osiguramo klimu za demokraciju, novi ustav i izbore, kaže Saif Gadafi

Libija
Libija (YouTube)

Mirovni plan Afričke unije nije urodio plodom. Sukobi u Libiji se nastavljaju, a pobunjenici tvrde da sve žešći napadi snaga lojalnih Moameru Gadafiju na Misratu čine pregovore o prekidu vatre potpuno besmislenima, prenosi Hina.

Iz Crvenog križa priopćili su kako otvaraju ured u Tripoliju te da u Misratu namjeravaju poslati svoj tim za pomoć civilima koji najteže stradaju u neprekidnim krvavim sukobima. No jedan od Gadafijevih ministara upozorio je da će se bilo kakva operacija u kojoj će sudjelovati strane trupe, smatrati objavom rata. Pobunjenički vođa Mustafa Abdel Džalil je, nakon pregovora s izaslanstvom AU-a u Bengaziju u ponedjeljak navečer izjavio: "Inicijativa Afričke unije ne uključuje odlazak Gadafija i njegovih sinova s libijske političke scene, dakle to više nije aktualno".

Sin libijskoga vođe Moamera Gadafija, Saif Gadafi, odmah je odbacio ideju o tomu da njegov otac odstupi s dužnosti. "Želimo novu krv - to je ono što želimo za budućnost Libije. No pregovori o Gadafijevu odstupanju uistinu su besmisleni", rekao za francusku televiziju BFM TV.

"Ako Zapad želi demokraciju, novi ustav, izbore - u redu, slažemo se, no Zapad nam mora pomoći da osiguramo odgovarajuću klimu za to. No smatram da su sva ta bombardiranja i potpora pobunjeničkim grupama - kontraproduktivna", rekao je.

12.04.2011. 09:42:00
http://metro-portal.hr/propao-plan-africke-unije-za-primirje-u-libiji/57626/