Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2021. 10:01:00
COOL

Pronađeno ljubičasto tkanje iz doba Solomona

Izraelski arheolozi pronašli su na jugu zemlje ostatke tkanine obojane tzv. kraljevskom ljubičastom bojom iz razdoblja kralja Davida i kralja Salomona

Ljubičasto tkanje
Ljubičasto tkanje (Israel Antiquities Authority)

"Znanstvenici su bili iznenađeni otkrićem ostataka tkanog materijala, kićanke i nitima vune obojane kraljevskom ljubičastom bojom", objavila je izraelska agencija za starine i sveučilišta Tel Aviv i Bar Ilan.

Arheolozi su do otkrića došli dok su analizirali obojana tkanja iz doline Timna, mjesta drevne proizvodnje predmeta od bakra.

"Metodom određivanja starosti radioaktivnim izotopom ugljika potvrdilo se da je otkriće iz vremena otprilike 1000 godina pr.Kr., što odgovara vremenu biblijskih vladara Davida i Salomona u Jeruzalemu", objavila su sveučilišta nakon otkrića.

To je prvi put da su ljubičasto obojane tkanine pronađene iz željeznog doba u Izraelu i Levantu.

"Ta se boja povezuje s kraljevima, plemstvom i svećenicima i boja je obično koštala više od zlata", kaže Naama Sukenik, kustos za organske nalaze u izraelskoj agenciji za starine.

"Do ovog otkrića tek smo se susretali s otpacima školjki i keramičkim posudama s ostacima boje koji su pružali dokaze o ljubičastoj 'industriji' u željezno doba".

"Prvi put sada imamo izravne dokaze o obojanim tkanjima očuvanima više od tri tisuće godina".

Boja je nazvana i tirska ljubičasta po gradu u južnom Libanonu poznatom po proizvodnji toga pigmenta koji se i danas visoko cijeni.

"Boja, koja se proizvodi od vrste školjki u Mediteranu oko 300 kilometara od Timne, često se spominje u Bibliji i pojavljuje u raznim židovskim i kršćanskim kontekstima", navodi se u priopćenju.

Erez Ben-Yosef s katedre za arheologiju Sveučilišta Tel Aviv kazao je da otkriće "unosi revoluciju u naše koncepte nomadskih društava u željezno doba".

On je kazao da je lokacija Timna dio biblijskog kraljevstva Edomita koje je graničilo s Kraljevstvom Izrael na jugu.

Lokacija je "iznimno očuvana i usporediva jedino s onima poput Masade i špiljama Judejske pustinje", dodao je.

"Nova otkrića osnažuju naše pretpostavke da je u Timni živjela elita, što je potvrda o klasnom društvu".

08.02.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/pronadjeno-ljubicasto-tkanje-iz-doba-solomona/130253/