Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2009. 10:20:24

Pronađeno još dijelova aviona, istraga kreće prema Airbusu

Još prije godinu dana Air France je obavijestio Airbus o zaleđivanju senzora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Tijekom jučerašnjeg dana je pronađeno još dijelova nestalog Air Franceovog aviona, za koji je sve izvjesnije da je pao zbog problema s zaleđivanjem senzora koji očitavaju brzinu i još neke podatke vitalne za siguran let aviona.

Nakon što su pronašli dva tijela i aktovku s kartom za kobni let, brazilski brodovi odvezli su tijela na otočje Fernando de Noronha na identifikaciju, a tijekom popodneva pronađena je i torba s laptopom i zdravstvenom iskaznicom. Uz to, pronađeni su i dijelovi krila i nekoliko sjedala.

Kako potraga dobiva smisao, mornarica SAD poslala je u pomoć dva moderna lokatora signala Towed Pinger, koji bi mogli očitati signale crnih kutija sve do dubine od 6 tisuća kilometara.

No, ono što je trenutno najaktualnije je neizravno priznanje Airbusa da je elektronika na avionu vjerojatan uzrok nesreće. Naime, Air France je obavijestio Airbus već pred godinu dana da se neki senzori vrlo često smrzavaju i daju pogrešne podatke, što je europski proizvođač aviona prihvatio, no nije obavijestio javnost o tome. Od travnja prošle godine zamjenjuju se senzori brzine, naročito na Air Franceovim avionima.

No, i istražitelji i Air France za sada ne žele donositi nikakve zaključke dok svi podaci ne budu analizirani, ali Airbus bi se mogao naći u velikim problemima ukoliko se nedvojbeno ustanovi da se radi o njihovom propustu.

07.06.2009. 10:20:24
http://metro-portal.hr/pronadjeno-jos-dijelova-aviona-istraga-krece-prema-airbusu/18652/