Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2011. 10:22:13
1845.

Pronađeni ostaci ekspedicije Johna Franklina

Franklin i 128 članova posada dvaju britanskih brodova, HMS Erebusa i HMS Terrora, ostali su zarobljeni u ledu

Svi su članovi ekspedicije umrli, dok su brodovi nestali
Svi su članovi ekspedicije umrli, dok su brodovi nestali (Wikipedia)

Tim znanstvenika koji na kanadskom Arktiku pokušava pronaći dva broda nestala u ekspediciji 1845. godine, objavio je u četvrtak da su pronađeni osobni predmeti nestalih sudionika tragične ekspedicije koju je vodio sir John Franklin, javlja Hina.

Franklin i 128 članova posada dvaju britanskih brodova, HMS Erebusa i HMS Terrora, ostali su zarobljeni u ledu dok su tražili tzv. Sjeverozapadni prolaz koji bi povezao Atlantski i Tihi ocean sjeverno od američkog kontinenta.

Svi su članovi ekspedicije umrli, dok su brodovi nestali. Zlosretna je Franklinova ekspedicija dugo vremena zaokupljala pozornost svjetske javnosti, a među lokalnim Inuitima kružile su priče u kanibalizmu među članovima posade koji su ostali bez hrane.

Ronioci i arheolozi iz kanadske agencije Parks Canada od 2008. pokušavaju locirati dva broda, koje je led zarobio nedaleko od Otoka kralja Williama na arktičkom teritoriju Nunavatu.

Prošlog su mjeseca znanstvenici otkrili logor Franklinove ekspedicije nedaleko od rta Felix na samom sjevernom rubu otoka. "Pronašli smo razbijeno staklo - vjerojatno od boca s vinom ili žestokim pićem - bakrene čavle, dijelove šatora, konopce, dijelove lula", rekao je Jonathan Moore iz Parks Canade.

Potraga za Franklinom i njegovim ljudima pokrenuta je krajem 1840-tih, a tijekom desetljeća različiti istraživački timovi pronašli su ostatke 70 članova posade, od kojih su neki krenuli pješice prema jugu kad su shvatili da se brodovi neće moći osloboditi iz leda. Dva broda još uvijek nisu pronađena.

02.09.2011. 10:22:13
http://metro-portal.hr/pronadjeni-ostaci-ekspedicije-johna-franklina/62810/