Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2013. 11:19:00
OPA!

Pronađena zvijezda s tri planeta na kojima je moguć život

Oko ‘obližnje’ zvijezde Gliese 667C orbitira najmanje šest planeta od kojih su tri na udaljenosti na kojoj bi bilo moguće postojanje vode na njima

Sve više planeta sličnih Zemlji
Sve više planeta sličnih Zemlji (Shutterstock)

Ranije je utvrđeno da oko zvijezde nazvane Gliese 667C postoje tri planeta od kojih se jedan nalazi u takozvanoj 'nastanjivoj zoni' u kojoj bi temperature mogle dopuštati postojanje tekuće vode na površini. Taj planet i njegova dva novootkrivena rođaka veći su od Zemlje ali manji od Neptuna.

'To je prvi puta da su u toj zoni u istom sustavu uočena tri takva planeta', rekao je u izjavi astronom Paul Butler s washingtonskog instituta Carnegie. Znanstvenici su rekli da otkriće tri planeta u nastanjivoj zoni zvijezde povećava izglede za nalaženje svjetova poput Zemlje na kojim bi postojali odgovarajući uvjeti za razvoj života.

'Umjesto gledanja u deset zvijezda kako bi našli jedan možebitno nastanjiv planet, sada imamo izglede gledati samo jednu zvijezdu i naći nekoliko njih', rekao je astronom Rory Barnes sa sveučilišta Washington.

Dodatna promatranja zvijezde Gliese 667C i ponovna analiza postojećih podataka pokazali su da ona ima najmanje šest a moguće i sedam planeta.

Zvijezda Gliese 667C je razmjerno blizu Zemlje, samo 22 svjetlosne godine, odnosno na udaljenosti od 207 bilijuna kilometara. Zvijezda je otprilike veličine trećine Sunca i najbljeđa je u sustavu koji ima tri zvijezde.

Pored tri dobro smještene 'super-Zemlje' moguće je da još dva planeta orbitiraju na rubu nastanjivog pojasa te da su prikladni za život.

26.06.2013. 11:19:00
http://metro-portal.hr/pronadjena-zvijezda-s-tri-planeta-na-kojima-je-moguc-zivot/78947/