Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2010. 06:50:28
POLJSKI ZNANSTVENICI:

Pronađena tri zuba neandertalca

Zubi su iskopani u špilji Stajnia, sjeverno od Karpata, zajedno s alatom od kremena i kostima dlakavih mamuta i nosoroga

(Wikipedia)
Skupina poljskih znanstvenika objavila je kako je otkrila tri zuba neandertalca u jednoj špilji što bi moglo baciti svjetlo na to koliko je taj pračovjek bio sličan modernom čovjeku.

Neandertalski ostaci nalaženi su u Poljskoj i ranije. Zubi su, međutim, prvi tjelesni ostaci neandertalca pronađeni u ovoj zemlji, izjavio je u ponedjeljak voditelj skupine, arheolog Mikolaj Urbanowski.

Urbanowski je kazao kako su zubi iskopani u špilji Stajnia, sjeverno od Karpata, zajedno s alatom od kremena i kostima dlakavih mamuta i nosoroga, izumrlih vrsta iz ledenog doba.

Pronađen je i čekić od sobova roga i kosti špiljskog medvjeda na kojima su uočene zasjekotine što ukazuje da su ih neandertalci jeli, rekao je Urbanowski.

Istraživači su se posebice usredotočili na jedan od zuba dokazujući kako se radi o kutnjaku neandertalca koji je umro u dobi od oko 20 godina.

Urbanowski je kazao kako je taj zub posebice analiziran ali da je tim skoro siguran da su druga dva također pripadala neandertalcima koji su živjeli prije 100.000 do 80.000 godina.

Smještaj zuba zajedno s kremenim alatom naveo je tim na hipotezu da je nalazište moglo biti neke vrsti primitivnog mjesta za pokapanje što bi ukazivalo na vjeru u zagrobni život. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 06:50:28
http://metro-portal.hr/pronadjena-tri-zuba-neandertalca/31963/