Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2015. 16:19:00
JURASSIC PARK?

Pronađena očuvana krv dinosaura?

Britanski znanstvenici objavili su da su na kostima dinosaura otkrili strukture koje bi mogle biti originalne crvene krvne stanice i druge za koje se sumnja da predstavljaju originalna kolagena vlakna

Jurassic Park i nije nemoguć?
Jurassic Park i nije nemoguć? (Arhiva)

Koristeći molekularnu mikroskopiju, istraživači su analizirali fragmente kostiju dinosaura koji su živjeli prije oko 75 milijuna godina, u doba Krede.

Među uzorcima su bili kandže dinosaurusa mesoždera, nekoliko kostiju nožnih prstiju dinosaura seratopsida i hadrosaura kao i fragmenti rebra jedne nepoznate vrste ovih prapovijesnih divova, a pronađene su prije oko 100 godina u Parku dinosaura u Alberti, u Kanadi, a danas se čuvaju u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Prethodnim istraživanjima na kostima dinosaura pronađeni su tragovi organskih materija, ali samo na izuzetno dobro očuvanim fosilima, do kojih se veoma rijetko dolazi. Bertaco i njegov tim koristili su specijalni mikroskop sa snopom teških atoma koji pravi nanometrijske rezove na uzorku, što omogućuje eventualno pronalaženje fragmenata aminokiselina.

"Bili smo potpuno zatečeni!", naveo je Bertaco, dodajući da su potrebni dodatni dokazi da bi se potvrdila priroda uočenih struktura.

Drevno meko tkivo znanstvenici su uporedili s uzorkom krvi ptice emu i ustanovili nevjerojatne "sličnosti".

10.06.2015. 16:19:00
http://metro-portal.hr/pronadjena-ocuvana-krv-dinosaura/92257/