Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2013. 09:08:00
ZZZZ

Pronađena formula za zdrav san?

Formulu su smislili znanstvenici na Sveučilištu Manchester, a uključuje više faktora koji utječu na kvalitetu sna

Izračunajte kvalitetu sna
Izračunajte kvalitetu sna (Arhiva)

San je osnovna ljudska potreba od koje uvelike ovisi naše zdravlje, jer tijekom spavanja naše tijelo ima vremena za regeneraciju i odmor, a u zadnje vrijeme zdrav i kvalitetan san postao je nedostižan cilj za mnoge.

Ubrzani ritam života, stres i ostale nevolje koje nas prate kroz život prvo se manifestiraju na smanjenju kvalitete sna, stoga su se znanstvenici sa Sveučilišta Manchester poduhvatili nezahvalnog zadatka - pronalaska formule za kvalitetan san. 

Mnogo faktora tijekom dana i u samoj spavaćoj sobi utječe na to koliko ćemo i kako spavati, pa je formula zanimljiva i prilično komplicirana, a glasi ovako:

kvalitetan san = ((umor x spavanje)+ udobnost madraca) / (broj sati u budnom stanju + buka + svjetlo + (temperatura + debljina prekrivača))

Voditeljica istraživanja dr. Penny Lewis tvrdi da je formula točna, a njena je svrha poboljšanje kvalitete sna. Uz to, potrebno je zadovoljiti i ostale kriterije za kvalitetu spavanja, primjerice, dizati se svako jutro u isto vrijeme, jutarnja gimnastika i slične stvari.

Znači, za izračun kvalitete sna potrebno je zbrojiti bodove i provjeriti što je potrebno mijenjati kako biste došli do kvalitetnog sna, gdje nula označava lošu kvalitetu sna, jedan bod prosječnu, dok su dva boda znak za odličnu kvalitetu sna. 

Faktori u jednadžbi računaju se na sljedeći način:

Umor - računa se broj sati od posljednje cijele prospavane noći od čega se oduzima broj sati drijemanja i zbraja broj sati provedenih u vježbanju tijekom dana za koji računate.

Spavanje - zbraja se broj sati sna prošle noći i dijeli s prosječnim brojem prospavanih sati 

Udobnost - zbraja se udobnost posteljine, madraca i jastuka te oduzima devet, s tim da se udobnost svakog faktora ocjenjuje od jedan do pet (jedan je jako neudobno, pet znači izrazito udobno)

Prosječan broj budnih sati - koliko ste sati dnevno prosječno budni

Zvukovi - radi se o zvukovima koji ometaju san, a označite ih bodovima od jedan (nježni zvukovi) do pet (glasni zvukovi) 

Svjetlo - svjetlo uključuje sve što u sobi daje svjetlo, od digitalnog sata preko TV-a i ekrana računala ili tableta do svjetlosti izvana, a označava se od 0.1 (nježni odbljesak) do 2 (intenzivno plavičasto svjetlo - TV, monitori i sl.) 

Temperatura - temperatura u spavaćoj sobi, zbraja se razlika stupnjeva Celzijusa od preporučenih 16 ili 17, nakon toga se dijeli s 10

Prekrivač - bodovi za prekrivač računaju se na način da pokrivač koji odgovara sobnoj temperaturi dobiva nula bodova, a najmanje odgovarajući tri boda

Nakon što izračunate rezultat, pogledajte gdje su vam u formuli vrijednosti loše i prilagodite te faktore, pa ćete napokon odspavati cijelu noć bez problema.

13.10.2013. 09:08:00
http://metro-portal.hr/pronadjena-formula-za-zdrav-san/81018/