Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2013. 13:22:38
WOW

Pronađen "zli" dio mozga

Ispitanici nisu pokazivali emocije tijekom brutalnih scena, preciznije, ništa se nije događalo u dijelovima mozga zaduženim za tugu i empatiju

Mozak kriminalca ima grešku
Mozak kriminalca ima grešku (Arhiva)

Dr. Gerhard Roth, njemački neurolog, tvrdi da je istražujući nasilne kriminalce pronašao sloj u središnjem dijelu mozga koji je odgovoran za zlo ponašanje ljudi. Za istraživanje ga je angažirala njemačka vlada. 

Tijekom istraživanja kriminalcima su pokazivani kratki filmovi i mjereni su im moždani valovi, a Rotha je začudilo kako ispitanici nisu pokazivali emocije tijekom brutalnih scena, preciznije, ništa se nije događalo u dijelovima mozga zaduženim za tugu i empatiju.

Zaključio je da u donjem dijelu čeonog režnja kriminalaca uvijek postoji neka mana, no jednako tako i da ne postoje dva ista kriminalca, pa ih je podijelio u tri grupe.

Prva grupa su psihički zdravi ljudi koji su odrasli u okruženju gdje su naučili da je normalno ukrasti, prebiti ili ubiti nekoga. 

Druga su grupa psihički bolesne osobe kojima je cijeli svijet prijetnja, a dovoljan je pogrešan pokret ili pogled da se pretvore u ubojice.

Treća grupa su totalni psihopati poput Staljina i Hitlera.

06.02.2013. 13:22:38
http://metro-portal.hr/pronadjen-zli-dio-mozga/76353/