Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2012. 15:06:58
OTKRIĆE

Pronađen prvi potomak Eve u Europi

Ian Kinnard prvi je dokazani potomak "crne Eve", žene koja je pred 190 tisuća godina živjela u Africi

Ian Kinnard je samo istraživao svoje podrijetlo
Ian Kinnard je samo istraživao svoje podrijetlo (Arhiva)

Do sada su potomci crne Eve bili identificirani u Senegalu, no istraživanje koje je proveo povjesničar Alistair Moffat u suradnji s genetičarom Jamesom Wilsonom dovelo je do novih zaključaka.

Ian Kinnaird prvi je dokazani potomak crne Eve u Zapadnoj Europi, a čovjek je samo htjeo saznati otkud zapravo dolazi njegova obitelj. Nije niti sanjao da njegovo obiteljsko stablo ima 190 tisuća godina i izravno ga vodi do majke svih ljudi na svijetu.

Gen L1B1 povezuje Kinnarda s afričkom drevnom lozom koja, do sada, nije pronađena na našem kontinentu. Prema umirovljenom profesoru Johnu O'Groatsu, Kinnard vjerojatno nosi gen iz zapadne Afrike koji je stigao u Veliku Britaniju preko trgovaca robljem. 

Fascinantno je da Kinnairdov mitohondrijski DNK, koji se prenosi majčinom stranom ima samo dvije mutacije od gena crne Eve, dok je uobičajeno otkrivanje mutacija preko 200 gena. 

Umirovljeni profesor John O'Groats, dodao je: 'Čini mi se da Ian nosi gen iz zapadne Afrike koji je u Europu stigao preko trgovaca robljem".

30.06.2012. 15:06:58
http://metro-portal.hr/pronadjen-prvi-potomak-eve-u-europi/72310/