Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2010. 00:40:00
STOP GLAVOBOLJAMA

Pronađen ključni gen za liječenje migrene

Znanstvenici su pronašli gen koji je povezan s migrenama, što budi nadu u pronalazak pravog i učinkovitog lijeka

migrena gen
migrena gen (Shutterstock)

Migrene pogađaju jednu od osam osoba na svijetu i mogu biti vrlo opasne. No, čini se da se znanstvenici sve više približavaju odgovorima koji će nam pomoći da se riješimo tih strašnih glavobolja. Međunarodni tim znanstvenika pronašao je ''gen migrene'' koji budi nadu u pronalazak pravog lijeka, za razliku od sadašnjih koji nisu dovoljno učinkoviti ili ne djeluju jednako dobro na svakoga.

Znanstvenici su proveli studiju objavljenu u časopisu ''Nature Genetics''. Usporedili su DNA tisuća ljudi koji pate od migrena s DNA onih koji nemaju tih problema. Pronašli su genetsku manu koja, kako se čini, povećava mogućnosti za ovu bolest tako što glutamatu dopušta da se nagomilava u spojevima između stanica u mozgu. Glutamat je inače kemikalija koja prenosi poruke u mozak.

Iako su i neka prijašnja istraživanja utvrdila gene koji su povezani s rijetkim oblicima migrene, niti jedno do sada nije pronašlo gen povezan s najčešćim oblikom migrena. Dakle, lijekovi koji bi spriječili glutamat da se nakuplja mogli bi zaustaviti migrene.

Profesor Christian Kubisch sa Sveučilišta Ulm u Njemačkoj, jedan od znanstvenika koji su proveli istraživanje, kaže kako ova studija utire put budućim istraživanjima koja će još dublje prodrijeti u biologiju ove bolesti.

01.09.2010. 00:40:00
http://metro-portal.hr/pronadjen-kljucni-gen-za-lijecenje-migrene/47125/