Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2012. 22:00:00
OLUPINA

Pronađen brod koji je odveo kapetana Scotta do Južnog pola

Iako već 69 godina pod morem, olupina se mogla identificirati pomoću fotografija kao Terra Nova

Vrhunac škotske drvene brodogradnje
Vrhunac škotske drvene brodogradnje (Wikipedia/Project Gutenberg)

Nedaleko od obale Grenlanda otkrivena je olupina SS Terra Nove, broda koji je odveo Robert Scotta na pogubnu misiju na južni pol.

Ekipa sa Schmidt Ocean Instituta je otkrila Terra Novu dok su testirali eko-lokacijsku opremu koja se nalazila na njihovom brodu R/V Falkor. Jedan od znanstvenika je otkrio neočekivani oblik tijekom mapiranja morskog dna. Znajući kako je brod potonuo kod Grenlanda ubrzo su usporedili duljine, a kad su ih potvrdili poslali su i sondu sa kamerama zvanu 'Škamp'.

Video snimke su pokazale ostatke drvene olupine kako leži na dnu, a pokraj nje se nalazio i njen jedini dimnjak. Iako već 69 godina pod morem, olupina se mogla identificirati pomoću fotografija kao Terra Nova.

Brian Kelly iz Discovery Point Muzeja u Dundeeu je rekao kako je ovaj brod vrhunac škotske drvene brodogradnje te je nadodao kako je izvanredno što je olupina otkrivena 100 godina nakon utrke do Južnog pola.

Sagrađena 1884. u Dundeeu, Terra Nova je bila brod koji je doveo kapetana Roberta Scotta do Južnog Pola gdje je započeo, i izgubio, utrku za prvog čovjeka na Južnom polu protiv Roalda Amundsena. Na povratku od Južnog pola prema svom brodu Robert Scott je preminuo sa četiri svoja suradnika od hladnoče, gladi i umora. Taj podvig je nazvan Terra Nova Ekspedicija. Njihova tijela su otkrivena osam mjeseci nakon što su umrli.

Terra Novu je zatim kupila privatna tvrtka. Iznajmljena je 1942. da preveze zalihe iz Newfoundlanda do Grenlanda. Na tom putu, 1943. godine, Terra Nova je pogodila santu leda i potonula.

17.08.2012. 22:00:00
http://metro-portal.hr/pronadjen-brod-koji-je-odveo-kapetan-scotta-do-juznog-pola/73340/