Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2010. 07:56:19
UŠTEDITE NOVAC

Promijenite font i trošit ćete manje tinte za printanje

Neki fontovi troše manje od drugih; moguće su uštede do 10.000 dolara na godinu

(Shutterstock)

Postoji legalan način kako štedjeti na tinti za printanje - umjesto da kupujete jeftine kopije tinte koje nerijetko štete samom uređaju, jednostavno promijenite font dokumenata koje želite ispisati.

Naime, različiti fontovi zahtijevaju različite količine tinte pa tako, na primjer, Century Gothic troši znatno manje resursa od Ariala. Kad bi se držali samo tog jednostavnog pravila, poduzeća i škole mogle bi godišnje uštedjeti više tisuća kuna.

"Promjena fonta donijela nam je samo pozitivne promjene. Century je vrlo čitljiv i očekujemo da ćemo ove godine uštedjeti oko 10.000 dolara", tvrdi Diane Blohowiak koja je mjere štednje tinte uvela na Sveučilištu Wisconsin-Green Bay sa 6500 studenata.

Na popisu fontova koji troše najmanje tinte se prema Printer.com nalaze Century Gothic i Times New Roman, a slijede Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet, Tahoma i Franklin Gothic Medium. Pritom Arial troši oko 30% više od Centuryja.

Iako promjena fonta znači da se u prosjeku godišnje može kupiti jedna tinta manje, ušteda nije toliko dobra za okoliš koliko se čini. "Centhury Gothic ima široka slova i troši više papira. Individulani znakovi trebaju manje tinte, ali zato tekst koji vam u Arialu stane na jednu stranicu u Centuryju printate na dvije", upozorava Allan Haley direktor poduzeća koje je razvilo Century Gothic.

Stručnjaci stoga savjetuju da uvijek prije printanja provjerite "print preview" kako bi bili sigurni da će isprintani dokument ispasti upravo onako kako želite te da obavezno printate na obje strane papira.

"Najzeleniji način uštede je da uopće ne printate", poručuju iz Microsofta koji tvrde da je za okoliš najbolje da sve čitamo putem ekrana i dodaju: "Ako vam se sviđa font, manje ćete printati." Microsoft je upravo iz tog razloga za zadani font programa Office 2007. odabrao Calibri umjesto Times New Romana. 

08.04.2010. 07:56:19
http://metro-portal.hr/promijenite-font-i-trosit-cete-manje-tinte-za-printanje/37372/