Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2013. 19:12:26
HAK

Promet za vikende u banani

Prognoza HAK-a za sljedeća dva vikenda definitivno ne ide na ruku vozačima koji kreću na put, na Lučkom je kolona duga 12 kilometara

Kaos započinje
Kaos započinje (Arhiva)

Dva će državna praznika, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, i Dan državnosti, 25. lipnja, naši građani spajati slobodnim i danima godišnjeg odmora u produžene vikende. Uz počelu turističku sezonu, u Hrvatskom autoklubu stoga očekujemo gust promet na našim cestama, i znatno veće kolone domaćih i inozemnih vozila.

Kolone očekujemo u petak, 21. lipnja, u kasnijim poslijepodnevnim i u subotu, 22. lipnja, u jutarnjim satima, odnosno, tijekom cijeloga dana. Ponajprije, na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Kaštel, Rupa, Pasjak, Plovanija, Metković i Goričan, pa, zatim, na autocestama A2 i A4 i nastavno na A1 i A6, te prilaznim cestama jadranskoj obali, odnosno na A3, kroz Posavinu.

Dionica autoceste A1, Zagreb-Karlovac-Bosiljevo II, mogla bi već na početku turističke sezone biti s rekordnim brojem prolazaka motornih vozila. Naravno, val turista osjetit će (osim Zagreba) i na naplatnim postajama Zaprešić i Ivanja Reka, na zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, kao i prilazima Puli, Rijeci, Zadru i Splitu, odnosno u trajektnim lukama (Split, Zadar, Prizna, Stinica, Valbiska, Rijeka...

I dok mnogima dva praznika u lipnju donose dane odmora, prijevoznicima padaju najnezgodnije. Jer, teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, imaju zabranu vožnje uoči praznika, u petak (21.6.) od 15 do 23 sata, u subotu (22.6.) od 4 do 14 i nedjelju (23.6.) od 12 do 23 sata, te u ponedjeljak (24.6.) od 15 do 23 sata, odnosno u utorak (25.6.) od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Zadnjeg dana produženoga vikenda (odnosno tjedna) povremeno gust promet očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u utorak (25. lipnja) zatim, u jutarnjim satima u subotu (29. lipnja) kao i u poslijepodnevnim satima u nedjelju (30. lipnja) u smjeru unutrašnjosti, odnosno sjevera. Posebice će se gust promet osjetiti na autocesti A1, na prilazima naplatnim kućicama u Lučkom i Zagvozdu (zbog tunela sveti Ilija kroz Biokovo), na A3, kod Ivanje Reke, te na A2, Zagreb-Macelj, od Jankomira do Zaprešića i na naplati Trakošćan. Povremeno, vrlo gust promet imat ćemo na Istarskom ipsilonu (od Mosta Mirna odnosno od Buja do granice i od Pule do Vodnjana) te na D8, Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela) i D1, Ličkoj magistrali (uglavnom od Korenice do Karlovca). Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Zbog radova, na nekim vitalnim dionicama vozit će se obilazno iz uz čekanja na gradilišnim semaforima. Primjerice, do 31. srpnja, dionica Ličke magistrale (D1) između Udbine i Gračaca za sav je promet zatvorena pa se mora obilazno: Udbina-Gornja Ploča-Sveti Rok-Gračac i obratno. A na Jadranskoj magistrali (D8) kroz Novi Vinodolski vozit će se u kolonama cijelo ljeto.

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti ranije i u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Prije putovanja obvezno prekontrolirati stanje vozila, tlak u gumama, akumulator, ulja i druge tekućine. Voziti bez nervoze, ponijeti dovoljno osvježavajućeg pića i hrane, potrebne lijekove...

Od 0 do 24 sata HAK je uz vozače: za pomoć na cesti telefonski broj je 1987, a 062 777777 za informacije o stanju na cestama. Koje možete čuti i u Novostima 2. programa HR i radijskim postajama s nacionalnom, županijskom ili gradskom koncesijom", stoji u priopćenju HAK-a.

21.06.2013. 19:12:26
http://metro-portal.hr/promet-za-vikend-u-banani/78870/