Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2013. 11:38:09
WTF?!

Projektili su raspoređeni, čeka se naredba Kim Jong-una

Sjeverna Koreja zaprijetila je nuklearnim udarom na Sjedinjene Države i napad projektilima na njihove pacifičke baze

OK, sad je već opasno
OK, sad je već opasno (Arhiva)

Sjeverna Koreja potaknula je u četvrtak ujutro nove napetosti na sjeveroistoku Azije, prijeteći napadima 'manjeg, lakšeg i raznovrsnijeg' nuklearnog arsenala i upozoravajući da se 'trenutak eksplozije brzo približava', izvještava CNN.

Istovremeno, Pjongjang je pomaknuo projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap u četvrtak, pozivajući se na više vladinih izvora i američke obavještajne podatke.

Nije jasno imaju li projektili bojeve glave i planira li ih Sjeverna Koreja ispaliti ili ih koristi za demonstraciju sile, prenosi Reuters izjavu jednog južnokorejskog vladinog izvora.

'Obavještajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Država raspolažu indicijama da je Sjever pomaknuo objekt za koji se čini da je projektil srednjeg dometa prema istočnoj obali', naveo je izvor.

Vjeruje se da projektil 'Musudan' ima domet od oko tri tisuće kilometara, što pokriva južnokorejski i japanski teritorij, a vjerojatno i američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Većina stručnjaka južnokorejskog ministarstva obrane smatra da Sjeverna Koreja taj projektil nije uspješno testirala.

Sjeverna Koreja zaprijetila je nuklearnim udarom na Sjedinjene Države i napad projektilima na njihove pacifičke baze, uključujući i Guam. Te su prijetnje uslijedile nakon posljednjih UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji izazvanih njihovim trećim nuklearnim pokusom u veljači.

Reuters navodi da su projektili na obalu dopremljeni vlakom, jer su rampe za lansiranje na sjeveroistočnoj obali gdje su ranije neuspješno isprobavali lansiranja.

Sjevernokorejska vojska je objavila u četvrtak da je dobila završno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv SAD-a, uključujući i nuklearne napade.

'Službeno smo obavijestili Bijelu kuću i Pentagon da će sve jača neprijateljska politika prema DNR Koreji i njene nuklearne prijetnje biti slomljene (...) manjim i raširenim sredstvima za nuklearne udare', javila je KCNA prenoseći priopćenje glavnog stožera sjevernokorejske vojske.

Sjeverna Koreja je u četvrtak, drugi dan za redom, zabranila ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski kompleks Kaesong na sjevernokorejskoj strani granice, javljaju agencije.

04.04.2013. 11:38:09
http://metro-portal.hr/projektili-su-rasporedjeni-ceka-se-naredba-kim-jong-una/77404/