Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2011. 15:35:00
PALMINO ULJE

Proizvodi koji uništavaju okoliš

Proizvodi koje svakodnevno korisnimo i koji izgledaju bezopasno predstavljaju velik ekološki teret

Čokolada krema
Čokolada krema (Shutterstock)

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo i koristimo znatno pridonose onečišćenju okoliša, devastaciji šuma i uništenju životnog prostora za životinje. Među najgore proizvode ubrajaju se slatkiši, gotova jela te kozmetički proizvodi koji sadrže palmino ulje.

Posebno su ugrožene džungle u Indoneziji u kojima multinacionalne kompanije uništavaju postojeću floru i faunu kako bi sagradile plantaže za dobivanje palminog ulja. Jedan poznati proizvođač prehrambenih proizvoda tako godišnje koristi 320.000 tona tog ulja za proizvodnju čokoladnih prutića, a uvozi ga upravo iz Indonezije. Opustošio je nekoliko milijuna hektara životnog prostora, između ostalog ugroženih životinja, a apeli Greenpeacea i drugih organizacija dosada nisu urodili plodom. Među najugroženijim životinjama zbog proizvodnje palminog ulja trenutno su sumatranski tigar, orangutani i nosorozi.

>>Kompanije ne vode dovoljno brige o zaštiti okoliša

Ništa manje 'opasni' nisu ni keksi. Greenpeace tvrdi da je jedna njemačka kompanija od 1950. do danas posjekla 74 milijuna hektara šume u Indoneziji kako bi dobila palmino ulje, što odgovara površini dvostruko većoj od Njemačke.  

>>Zagađujemo okoliš jer proizvodimo previše hrane

Potrošači kupnjom takvih proizvoda neizravno podržavaju uništenje životnog prostora i okoliša, a da toga nisu ni svjesni. Osim slatkiša, trebali bismo reducirati i uporabu kozmetičkih proizvoda. Prilikom kupnje stoga obratite pozornost na sastav proizvoda i jednostavno na policama ostavite one koji sadrže palmino ulje.

01.05.2011. 15:35:00
http://metro-portal.hr/proizvodi-koji-unistavaju-okolis/45045/