Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2010. 12:25:00
E-KOŽA

Proizvedena umjetna koža koja je slična ljudskoj

Znanstvenici su uspjeli proizvesti prototip e-kože koja je vrlo slična ljudskoj što se tiče mekoće i osjetljivosti

Robot
Robot (Shutterstock)

Roboti bi uskoro mogli imati osjet dodira gotovo jednako razvijen kao u ljudi, a osobama s amputiranim ekstremitetima mogao bi se vratiti dio osjeta zahvaljujući radu na "elektroničkoj koži" koju su nedavno izumila dva stručna tima iz Kalifornije. Među pet osjeta, vid i sluh je razmjerno lako proizvesti elektroničkim putem i istraživanja su daleko odmakla na tom području.

No okus, miris i osjet i dalje je iznimno teško oponašati i dosad ostvareni rezultati su sasvim osrednji u usporedbi s ljudskim sposobnostima.

Skupine znanstvenika s dvaju kalifornijskih sveučilišta čiji su radovi objavljeni u časopisu Nature Materials uspjeli su različitim postupcima proizvesti prototip umjetne kože koja je vrlo slična ljudskoj što se tiče mekoće i osjetljivosti.

>>Roboti budućnosti već su među nama

"Ako želimo da robot slaže posuđe, moramo ga prvo naučiti kako da pritom ne razbije čašu",
rekao je
profesor Javey.

Tranzistori u gumenom sloju

Sintetska "koža" koju je izumio tim američke znanstvenice kineskog podrijetla Zhenan Bao, a koja je zapravo poseban vrlo osjetljivi gumeni sloj u koji su ugrađeni sićušni tranzistori, može tako osjetiti mušicu na svojoj površini od samo 20 mg.

No stručnjaci ipak ističu da se osjet dodira takve kože još ne može uspoređivati s ljudskom, napose kada je riječ o osjetu boli.

Drugi stručni tim vodio je Ali Javey, profesor računalnih znanosti na sveučilištu u Berkeleyju. Njihova "e-koža" sastoji se od nano-žica sačinjenih od germanija i silikona postavljenih u tanki sloj polimida. Na vrhu su zatim položili nano-tranzistore i također tanki sloj gume osjetljiv na dodir. Prototip takve "kože", površine 49 četvornih centimetara, može osjetiti pritisak od 0 do 15 kilopaskala, što je usporedivo sa snagom koja se koristi za svakodnevne aktivnosti poput tipkanja ili držanja nekog predmeta.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 12:25:00
http://metro-portal.hr/proizvedena-umjetna-koza-koja-je-slicna-ljudskoj/47854/