Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2011. 10:55:00
IDEJA

Program zbrinjavanja rastrošnih sportaša

Kako dalje nakon što u životu zaradite i spiskate milijune dolara?

Kako prestati biti profesionalni sportaš?

Poduzetnica, profesorica na jednom od prestižnih Ivy League sveučilišta i stilistica, Morvarid Taheripour - prijateljima znana kao "Mori" - bavi se onim o čemu mnogi samo sanjaju. Ona podučava profesionialne sportaše kako da izgrade ostatak svog života, jednom kad se prestanu profesionalno baviti sportom:

"Prosječno trajanje karijere jednog NFL igrača je tri i pol godine. Dakle, vrijeme koje provedu kao profesionalni igrači američkog nogometa vrlo je kratko, u usporedbi s ostatkom njihovog života."

Karijera profesionalnog sportaša u prosjeku završava s 33 godine. Za fizički zahtjevnije sportove, poput američkog nogometa, ona je još kraća, i obično završava u dobi od 28 godina. Mnogima od njih vrlo je teško odgovoriti na pitanje: kako dalje? Na to pitanje pomaže im odgovoriti i Kenneth Shropshire, kolega Morvarid Taheripour na fakultetu Wharton Business School pri Sveučilištu Pennsylvanije. Njih su se dvoje 2005. godine udružili s NFL-om, Nacionalnom profesionalnom ligom američkog nogometa, kako bi osnovali ono što se danas zove "Business Management and Entrepreneurial Program," Program za biznis management i poduzetništvo.

"Neki kažu da sportaši umru dvaput: jednom kad prestanu igrati, a drugi put stvarnom, fizičkom smrću. Stoga se moraju još kao mladi vratiti u život i smisliti od čega će, u svojoj 25.-oj godini, živjeti sljedećih, recimo, 40-ak godina," kaže Kenneth Shropshire.

Za Morvarid Taheripour, koja je u Sjedinjene Države došla iz Irana još kao dijete, partnerstvo s NFL-om bilo je ispunjenje sna:

"Shvatila sam da sve što volim o poduci mogu primijeniti u tom poslu, a uz to i utjecati na ljude koji su uspješni i ambiciozni, ali istodobno vrlo skromni."

Ambiciozni, bogati i mladi može biti loša kombinacija. Čak i uz pomoć, osmisliti sljedeće poglavlje života nije lako. Tony Stewart, koji je nedavno završio ovaj program, umirovio se iz NFL-a tek prije nekoliko mjeseci:

"Po jednoj statistici, 78 posto profesionalnih igrača američkog nogometa bankrotiralo je, rastavljeno je ili nezaposleno dvije godine nakon što prestanu igrati. Meni je to jednostavno neprihvatljivo. Kad dođe vrijeme, kad je karijera gotova, morate imati neki plan."

Brojke koje je iznio Stewart su stravične. Međutim, 220 sportaša koji su prošli ovaj program tijekom posljednjih šest godina ipak je u tome uspjelo.

"Oni su kao spužve. Upijaju sve što im kažemo, i to im nije dosta. Stvarno! Mnogi su vrlo iskreni i kažu nam da žele da se pročuju i po nečem drugom, a ne samo svojim brojem na dresu, ali žele saznati kako i na koji način," kaže Morvarid Taheripour.

Darwin Walker jedan je od bivših studenata koji je također uspio izbjeći da postane statistikom. Danas vodi nekoliko uspješnih biznisa. On kaže da je za njegova postignuća zaslužan upravo američki nogomet:

"Sve što sam naučio o vodstvu ima korijene u igranju nogometa. Vrijeme koje mi je bilo potrebno da proučavam njegove tehnike, vrijeme treniranja, i ukupno vrijeme koje ulažete u to vrlo je nalik iskustvu uspješnog biznismena."

I dok se prebacivanje znanja i vještina usvojenih sa sportskog terena na radno mjesto nekima čini prirodnim, brojke pokazuju da to nije slučaj sa svima. Poruka Morvarid Taheripour njenim studentima je ozbiljna: "Ovo je pravo vrijeme da izgradite svoje nasljeđe," poručuje im ona, "jer - bez obzira koliko dugo traje vaša sportska karijera - vi ste puno više od samog sportaša."

Piše: Tala Hadavi/VOAnews
20.03.2011. 10:55:00
http://metro-portal.hr/program-zbrinjavanja-rastrosnih-sportasa/56711/