Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2017. 10:32:00
PROGNOZA VREMENA

Prognoza vremena za božićne blagdane

Ponegdje već u ponedjeljak, te osobito od utorka promjenljivije, uz južinu i pad tlaka, te povremeno s kišom, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju

Vrijeme - jesensko, a ne zimsko
Vrijeme - jesensko, a ne zimsko (DeviantArt)

Prognoza vremena za blagdanski vikend nemilosrdna je - nema bijelog Božića, produženi vikend proteći će uz stabilne vremenske prilike i većinom sunčano vrijeme, ali na kopnu tek nakon magle, mjestimice i dugotrajne. Bit će toplije, posebice na Badnjak. Ponegdje već u ponedjeljak, te osobito od utorka promjenljivije, uz južinu i pad tlaka, te povremeno s kišom, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju.

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ujutro mjestimice i maglom, poglavito u Posavini. Umjeren sjeverozapadnjak puhat će u Podravini, Baranji i u dijelu istočne Slavonije. Temperatura će zraka od jutarnjih -1 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 4 i 7 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj poslijepodne biti od 4 do 8 °C, uz dosta sunca, a ujutro mjestimice i magle, koja može biti i dugotrajnija, i onemogućavati veći porast temperature. Jutarnja temperatura od -3 do 0 °C.

Još malo hladnije ponegdje u gorju i u unutrašnjosti Istre, a na obali i otocima sjevernog Jadrana od 1 do 6 °C. Prevladavat će sunčano, u kotlinama gorske Hrvatske te u unutrašnjosti Istre ponegdje uz maglu u jutarnjim satima. Na moru će puhati bura, uglavnom podno Velebita, a drugdje će poslijepodne biti sjeverozapadnjaka.

I na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije će poslijepodne biti sjeverozapadnog vjetra, a prijepodne će još puhati bura, umjerena i jaka, mjestimice na udare i olujna. Bit će pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura od 11 do 15 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će dan obilovati suncem. Umjerena i jaka, na udare ponegdje i olujna bura, slabjet će prema kraju dana i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Na Badnjak i Božić još toplije, iako će u noći i ujutro temperatura na kopnu i dalje biti oko 0 °C pa i malo niža. Pritom će ponegdje biti magle, posebno u jutarnjim i prijepodnevnim satima, a tijekom dana povremeno umjerene naoblake. Krajem ponedjeljka naoblačit će se u gorju, uz mogućnost za kišu, koje će uz još više oblaka biti u utorak, kada će puhati jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak i jugo zapuhat će na blagdan Svetog Stjepana i na Jadranu, uz sve više oblaka, te mjestimičnu kišu. Do ponedjeljka pak većinom sunčano i razmjerno toplo, samo na sjevernom dijelu na Božić više oblaka, i sve veću vjerojatnost mjestimične kiše.

23.12.2017. 10:32:00
http://metro-portal.hr/prognoza-vremena-za-bozicne-blagdane/109299/