Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 15:44:38
POPLAVE

Proglašena elementarna nepogoda za Ploče, Metković i Kulu Norinsku

Redovite mjere obrane od poplava ukinute su na Zrmanji, vodostaj Krke je u padu dok je oko Cetine kao i oko Vrljike bilo poplavljenih područja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/Cropix)

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić odlučio je danas proglasiti elementarnu nepogodu za gradove Ploče i Metković te za općinu Kulu Norinsku.

Poplava - nastala zbog izlijevanja Neretve i zaobalnih voda - učinila je veliku štetu na stambenim i gospodarskim objektima te na dugogodišnjim nasadima poljoprivrednih kultura i imovini građana i gospodarskih subjekata.

Gradovi Metković i Ploče te općina Kula Norinska dužni su u roku od osam dana nakon elementarne nepogode podnijeti izvješće o poplavi županijskome povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Na Zrmanji ukinute redovite mjere obrane od poplava

Hrvatske vode danas su na rijeci Zrmanji pri vodostaju od 164 centimetara u sedam sati ukinule redovite mjere obrane od poplava. U skladu s hidrometeorološkim prognozama i dalje ostaje na snazi pripremno stanje obrane od poplava, priopćile su danas Hrvatske vode.

Dio Žegarskoga polja od 25 hektara i dalje je poplavljen jer nema riješene odvodnje. Voda iz polja na najnižoj točci nasipa prelijeva se u Zrmanju.

Nizvodno od mosta nova utvrda štiti lijevu obalu i centar grada. Nabujala Kličevica napunila je retenciju Nadin, a u Nadinskome polju poplavljena je trećina površine. Cijelo područje odvodnjava se preko brane Prtenjače, koja je podignuta do razine koja neće uzrokovati poplavu nizvodno u Polačkome polju. Još su poplavljena zatvorena krška polja bez riješene kanalske mreže. U Benkovačkome polju glavni odvodni kanal uglavnom je bio pun, a bilo je i prelijevanja i plavljenja polja zbog ograničene propusne moći ponora u koji voda utječe.

Vodostaji Krke tijekom noći bili su u laganom padu, a u 12 sati u Kninu je izmjereno 403 centimetra te su ukinute redovite mjere obrane od poplava za dionicu broj četiri (rijeka Krka, Brištane-Knin). Na nasipu je stanje redovito i na njemu su organizirana stalna dežurstva. Jedini objekt izgrađen u nebranjenom području rijeke Krke u Kninu je benzinska postaja Lukoila.

I na ostalim nebranjenim područjima - uz Butišnicu, Orašnicu i Kosovčicu voda se očekivano izlila.

Referentni vodostaji na crpnim stanicama Trilju i Hanu imaju tendenciju blagog opadanja.

Vodostaj u akumulaciji Peruči jutros u 7 sati iznosi 357,16 metara nad morem (porast 4-5 cm/h), što je iznad razine predviđene pravilnikom za ovo doba godine. Na crpnim stanicama Trilju i Vedrinama i dalje se danonoćno dežura te se intenzivno crpi voda iz oba zaobalja. U Sinjskome polju poplavljene su depresijske površine, što je uobičajena pojava tijekom većih oborina. Kao poseban problem ističu se županijska cesta prema Biteliću zbog razlijevanja ponornice Ponikve te županijska cesta Krušvar-Bisko, koja je poplavljena na više mjesta zbog bujice Suvaje-Dicmo.

U donjem toku Cetine povremeno su bile poplavljene pristupne prometnice i područje oko Radmanovih mlinica zbog jačeg ispuštanja iz brane Prančevića.

Vodostaj Vrljike naglo je porastao te se rijeka izlila iz korita na više mjesta. Ljubičića-most je poplavljen, a pošto su zatvoreni tuneli u Hercegovini, porasla je voda u djelu Imotskoga polja prema granici s BiH.

Zatvorena je za promet cesta Vinjani-Runović. Nekoliko je puta čišćeno naneseno granje na mostovima. Imotsko polje, pogotovo u dijelu Zmijavaca i Runovića, većim je dijelom poplavljeno. Lokalni poljski putovi uglavnom su poplavljeni. Proradilo je i vrelo Vranjača između Runovića i Slivna, pa je ondje nastalo malo jezero.

Zbog obilnih oborina posljednjih dana poplavljeno je oko 80 posto polja Rastoka i oko 50 posto Vrgoračkoga polja. Razina vode u polju i dalje raste zbog obilnih oborina. Svi izvori na sljevnom području znatno su proradili. I dalje su poplavljene ceste prema Kokorićima i Kutcu pa se mještani koriste obilaznim putovima. Županijska cesta Vrgorac-Ploče je prohodna, ali mjestimice se preko nje prelijeva voda (Draževitić, Staševica). Cesta Vrgorac-Orah preko polja Rastoka također nije prohodna. (hina/metro-portal)

Na većini bujica u primorju podno Biokova protok je pojačan, ali dosad nije bilo većih problema. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 15:44:38
http://metro-portal.hr/proglasena-elementarna-nepogoda-za-ploce-metkovic-i-kulu-norinsku/30446/