Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2008. 13:26:57

Elementarna nepogoda u Zagrebačkoj županiji

Za vrijeme olujnog nevremena, 14. srpnja, na području Svetog Ivana Zeline uništeno je gotovo sve.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak, CROPIX)

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za dio područja grada Svetog Ivana Zeline i za područje općine Luka nakon nevremena praćenog tučom, a što je prouzročilo znatnu štetu na poljoprivrednim usjevima i višegodišnjim nasadima.

U današnjem priopćenju Ureda župana Zagrebačke županije stoji da je uslijed olujnog nevremena praćenog tučom 14. srpnja na području grada Svetog Ivana Zeline (katastarske općine: Zelina, Hrnjanec, Blaškovec, Psarjevo, Blaževdol, Komin, Hrastje, Orešje, Radoišće, Tomaševec i Salnik) prouzročena znatna šteta na poljoprivrednim usjevima i višegodišnjim nasadima - prvenstveno na vinovoj lozi i voćnjacima koja se procjenjuje na oko 70 posto.

Zahvaćeno područje obiluje i različitim povrtnim kulturama, a štete na kukuruzištima rezultirat će kašnjenjem i smanjenjem prinosa i do 60 posto.

Nevrijeme je pogodilo i općinu Luku, a prema prvoj procijeni općinskog Povjerenstva za elementarne nepogode šteta na vinogradima iznosi 70 posto, krmnom bilju 40 posto, kukuruzu 50 posto, povrtnjacima 70 posto, a na voćnjacima 60 posto.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode Općinsko, Gradsko i Županijsko povjerenstvo izvršit će procjenu šteta i dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, navodi se u priopćenju. (HINA)

18.07.2008. 13:26:57
http://metro-portal.hr/proglasena-4-elementarna-nepogoda-u-zagrebackoj-zupaniji/9990/