Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2011. 21:40:00
VRIJEME SKEPTIKA

Profesor Smith: Sami smo u svemiru

Od 500-ak egzoplaneta u "bližoj okolici" jednostavno ima preekstremne uvjete da bi na njima postojao život, a kamoli napredna civlizacija

Malo je vjerojatno da na nekom od bližih egzoplaneta postoji napredna civilizacija
Malo je vjerojatno da na nekom od bližih egzoplaneta postoji napredna civilizacija (Deviantart)

Ljudi su oduvijek vjerovali u postojanje izvanzemaljaca. Dobro, određeni dio čovječanstva. Međutim, šanse da pronađemo pametne male ili velike zelene sve su manje bez obzira na to što svako malo čujemo neku vijest o pronalasku planeta sličnih Zemlji.

Astronomi su kolektivno skeptični kad je u pitanju pronalaženje inteligentnih izvanzemaljaca. Malo je vjerojatno da u našoj blizini postoje planeti na kojima bi mogle živjeti napredne civilizacije. NASA je nedavno objavila da je otkrivena stjenovita sfera promjera malo većeg od Zemljinog u orbiti oko zvijezde Kepler-10 (nekih 560 svjetlosnih godina od Zemlje).

NASA-ini stručnjaci su to svemirsko tijelo čak nazvali „planetarnom karikom koja nedostaje" i time na trenutak raspirili maštu vjernika u izvanzemaljce. Ipak, ubrzo su priznali da je temperatura tog planeta jednostavno ogromna i da je razina zračenja tamošnjeg sunca prevelika. Drugim riječima, nema šanse da tamo nešto živi.

Osim toga, oko 500-ak planeta sličnih Zemlji otkrivenih „u okolici" također ima iznimno ekstremne uvjete. Ili su nevjerojatno vrući ili ekstremno hladni. Među skepticima je i profesor Howard Smith, viši astrofizičar pri Harvardskom sveučilištu, koji je rekao za Sunday Times da „sve nove informacije koje dobivamo sugeriraju da smo ipak sami u svemiru".

Nažalost, jednostavno je premalo solarnih sustava sličnih našem koji bi bili relativno blizu. S druge strane imamo njegovog kolegu Dimitra Sasselova koji vjeruje da je broj planeta sličnih našem ogroman  pa čak i u užoj svemirskoj okolici.

Oko 150 stručnjaka pri SETI-ju rade istraživanja na temelju popularne jednadžbe Franka Drakea koji je matematički procijenio kolike su šanse da pronađemo izvanzemaljske civilizacije.

On je zaključio da bi samo u Mliječnom putu moglo biti najmanje deset naprednih civilizacija. Bilo kako bilo, Smith će sljedećeg mjeseca predstaviti svoj rad pred Američkim udruženjem za unaprjeđenje znanosti i 'pokazati' da je Drakeova procjena pretjerano optimistična.

23.01.2011. 21:40:00
http://metro-portal.hr/profesor-smith-sami-smo-u-svemiru/54426/