Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2012. 15:32:19
PREMIJERA

Profesor Baltazar - put oko svijeta u Gorici i Griču

Predstava je vesela priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu

Profesor Baltazar - put oko svijeta
Profesor Baltazar - put oko svijeta (Predstava)

Sjećate se legendarnog profesora Baltazara kako zamišljeno hoda svojim laboratorijem i traži rješenje za spas Baltazargrada? E pa profesor se vratio, mudriji i pametniji no ikad te će Vas u najnovijoj predstavi kazališta Tvornica lutaka i Scene Gorica, uz dozu nezaobilaznog čarobnog napitka, poučiti nekim novim vrijednostima i životnim znanjima.

Predstava „Profesor Baltazar-put oko svijeta" - vesela je priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu. Priča prati znatiželjnu pticu, koja uvijek svugdje kasni jer želi vidjeti sve ljepote ovog svijeta. Nažalost, znatiželja će je udaljiti od njenog jata. Sama, izgubljena i tužna, ptica doputuje u Zagreb, gdje upoznaje smetlaricu, koja ju dovodi do profesora Baltazara, njezine jedine ruke spasa.

Premijerne izvedbe:

18. svibnja/ 18 sati / Scena Gorica, Trg Stjepana Radića 5

19. svibnja / 18 sati / Scena Grič, Jurišićeva 6

Profesor Baltazar legendarni je lik iz animiranog serijala kojeg poznaju brojne generacije, kako djeca tako i njihovi roditelji pa čak i djedovi i bake. Već desetljećima na naše male ekrane on donosi priče o prijateljstvu, ljubavi i znanju, pokazujući nam kako crtani junaci ne moraju biti glasni i agresivni da bi privukli našu pažnju. Tvornica lutaka i Scena Gorica dovode prof. Baltazara na kazališne daske slijedeći vjerno estetiku i etiku originala. Scenaristica Petra Radin koristila je motive nekoliko poznatih epizoda Profesora Baltazara, koje je vješto ispreplela u priču o putovanju ka spoznaji, putovanju dvoje prijatelja - Smetlarice (Petra Radin) i ptice Toni (Filip Detelić) koji traže Baltazargrad. To njihovo putovanje nam je pružilo jedinstvenu priliku da na sceni prikažemo dva svijeta: onaj stvarni - temeljen na postojećim i poznatim lokacijama te onaj imaginarni u kojem su sva čuda moguća.

Moje osobno zadovoljstvo krije se u činjenici da sam glumim profesora Baltazara, jednog od idola moje najranije mladosti.

Mario Kovač, redatelj

Ova predstava slijedi dobri duh crtića - obiluje univerzalnim porukama (znanjem i učenjem protiv agresije i nasilja, prihvaćanje različitosti te pozdravljanje tuđih uspjeha umjesto neuspjeha) koje pomažu djeci da izrastu u kvalitetne i potpune osobe.

Režija: Mario Kovač

Scenarij (prema motivima priča): Petra Radin

Glume: Mario Kovač, Filip Detelić i Petra Radin

Kostimografija: Barbara Bourek

Scenografija: Matija Šantić

Lutke, rekvizita i model opere: Dunja Niemčić

Izrada kostima: Barbara Bourek, Nikolina Husain i Dijana Mijić

Glazba: Tomislav Babić

Pjesma Bal Baltazar: Tomica Simović

Pokret i koreografija: Maja Kovač

Dizajn: Mario Mišković

Fotografija: Maja Bosnić

Dizajneri i majstori svjetla: Damir Sirotić i Alen Marin

Majstor zvuka: Goran Stanilović i Matija Šantić

 

Produkcija: Kazalište Tvornica lutaka i Scena Gorica

Producentice: Domnana Hay i Iva Lorković - Butterfly effect agencija

16.05.2012. 15:32:19
http://metro-portal.hr/profesor-baltazar-put-oko-svijeta-u-gorici-i-gricu/71041/