Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 14:17:00
ROSA BRIDE

Profesionalna djeveruša postaje sve popularnije zanimanje

Buduće mladenke koje nemaju prijateljice za ulogu djeveruša danas ih mogu jednostavno unajmiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)

Wang Jia izgleda lijepo i blještavo dok hoda ispred mladenke - baš kao što je slučaj s većinom djeveruša. Ona čak ima tu čast i pridržati mladenkin buket dok mladenci razmjenjuju prstenje.

No Jia, za razliku od većine djeveruša, nije najbolja prijateljica mladenke. U stvari, ona je novopečene mladence upoznala samo šest mjeseci ranije kad su došli u prostorije tvrtke Rosa Bride iz Pekinga specijalizirane za organizaciju vjenčanja a u kojoj Jia radi kao jedna od organizatorica. No Jia je i profesionalna djeveruša, što je zanimanje kojemu popularnost raste nevjerojatnom brzinom jer je broj žena koje nemaju ženske prijateljice iz redova samaca također velik - u prijevodu, potražnja je ogromna. Jia je to obavila na zahtjev mladog para koji je po pomoć u Rosa Bride došao prošle godine u travnju nakon završetka fakulteta.

„Mladenka je imala malo prijateljica koje su same. Pitala je možemo li joj pronaći jednu za što bi nam platila", rekla je Jia za ChinaDaily. Na kraju je sama Jia otišla obaviti tu dužnost. Tema vjenčanja je bila „Ljubav u oceanu". „Nije teško jednom kad se upoznate sa svim koracima same ceremonije", kaže Jia. Ali ovo je vjenčanje bilo malo drugačije od klasičnih. Jia je kao djeveruša morala držati maleni akvarij s dvije ribice koje su simbolizirale ljubav mladenaca. A mladenci su morali pronaći prstenje u pijesku na dnu tog akvarija.

Jia je tom prigodom zaradila oko 500 kineskih juana (oko 440 kuna) i shvatila da u tome leži dobar poslovni potencijal. Staro je vjerovanje kako žena ne bi smjela biti djeverušom više od tri puta inače će ostati neudana. Ali Jia se ne zamara sujevjerjem. Profesionalna djeveruša pazi na vjenčanicu i šminku i općenito na samu mladenku i trudi se da sve prođe u najboljem redu.Osim toga, djeveruša ne smije biti ljepša od mladenke kako ne bi odvraćala pozornost od žene čije je vjenčanje.

Njena nadređena Jia Boxiang kaže da zahtjevi za profesionalnim djeverušama dolaze uglavnom od ljudi koji organiziraju luksuzne, ekstravagantne ceremonije vjenčanja, najčešće u zapadnjačkom stilu koji polako osvaja Kinu. Cijena jedne djeveruše je između 200 i 800 juana, ovisno o njenom izgledi i iskustvu koje ima iza sebe. U periodu između ožujka i listopada kad se najčešće održavaju vjenčanje, profesionalne djeveruše znaju biti zaposlene i po šest dana u tjednu. Ipak, tržište još uvijek nije dovoljno veliko da bi se djevojke mogle zapošljavati za stalno. Uglavnom se radi o studenticama ili djevojkama kojima nije problem raditi na pola radnog vremena. No Jia nije samo profesionalna djeveruša - ona i dalje ima zvanje organizatora vjenčanja - djeveruša je po potrebi.

10.06.2010. 14:17:00
http://metro-portal.hr/profesionalna-djeverusa-postaje-sve-popularnije-zanimanje/42262/