Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2008. 22:00:49

Prodi u borbi za opstanak

Šef talijanske vlade traži povjerenje parlamenta nakon što su mu koalicijski partneri okrenuli leđa

Talijanski premijer Romano Prodi zatražio je jučer povjerenje parlamenta nakon što je u ponedjeljak navečer bivši ministar pravosuđa Clemente Mastella najavio kako njegova stranka, Europska demokršćanska unija (UDEUR), izlazi iz vladine većine.

Mastella je taj potez obrazložio izostankom potpore nakon što je protiv njega i njegove supruge pokrenuta istraga zbog kaznenog djela ucjene. O povjerenju Prodijevoj vladi lijevog centra Zastupnički dom će glasovati danas poslijepodne, a nakon toga će glasovanje o povjerenju biti zatraženo u Senatu. Prodi je rekao kako je uvjeren da će i ovoga puta dobiti povjerenje, dok oporbeni desni centar s čelnikom Silvijem Berlusconijem traži sazivanje prijevremenih izbora već u proljeće. Prodijeva vlada ima većinu u Zastupničkom domu i bez 14 zastupnika Mastellina UDEUR-a, no u Senatu, izlaskom trojice senatora te stranke centra iz većine, vladina koalicija više nema većinu.

OBITELJSKI PROBLEMIŠef Europske demokršćanske unije (UDEUR) Clemente Mastella napustio je Prodija nakon što su njegovu suprugu, predsjednicu regionalnog vijeća Kampanije, optužili da je ucjenjivala lokalne dužnosnike.
Mastella je nakon tih optužbi dao ostavku na mjesto ministra pravosuđa i pozvao da se održe izbori.
Bez obzira na to, Prodi je uvjeren kako će i u Senatu dobiti prolaz. Prodi je, prije zahtjeva za glasovanjem o povjerenju, govorio u Zastupničkom domu oko 30 minuta i kazao kako Mastella nije ostao bez potpore stranaka većine. - U posljednjih 15 godina bilo je kriza između politike i sudstva. No, autonomija i neovisnost sudske vlasti pretpostavlja profesionalnost, neovisnost i poštivanje zakona - rekao je Prodi. Silvio Berlusconi smatra kako je Prodijev zahtjev za glasovanjem o povjerenju nepotreban potez, te da bi ‘bilo bolje da je odmah podnio ostavku’. Najavio je kako će se na izborima u proljeće predstaviti s novom strankom, Narod slobode, koja prema ispitivanju javnog mišljenja provedenom prije Božića ima 40 posto potpore. Uz ostale stranke desnog centra, Berlusconi smatra da bi mogao lako pobijediti na izborima.

U javnosti se postavlja pitanje kako će, ne dobije li Prodi povjerenje, djelovati predsjednik republike Giorgio Napolitano, koji smatra kako bi prije izbora trebalo izmijeniti izborni zakon. Nagađa se da bi mogao imenovati nestranačku vladu koja bi vodila zemlju do usvajanja novog izbornog sustava i zatim raspisati prijevremene izbore.

Piše: HINA
22.01.2008. 22:00:49
http://metro-portal.hr/prodi-u-borbi-za-opstanak/1332/