Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2012. 10:29:35
AUKCIJA

Prodan slavni dijamant kojeg su nosili samo kraljevi i kraljice

Dijamant Beau Sancy prodan je na dražbi za 9,7 milijuna dolara, a pošto je kupac anoniman nije poznato je li vrijedni kamen po prvi puta u vlasništvu pučanina

Fotografija vijesti

Jedan od najstarijih i najslavnijih dijamanata na svijetu, Beau Sancy, prodan je na dražbi u Ženevi za 9,7 milijuna dolara (57,5 milijuna kuna), javlja BBC, prenosi Hina.

Taj 35-karatni dragi kamen nosila je Maria de Medici na krunidbi za francusku kraljicu 1610. godine. Od tada je bio u posjedu mnogih europskih kraljevskih obitelji, koje su ga koristile kako bi pokazale svoje bogastvo i plaćale svoje dugove.

Prodaja Beaua Sancyja, kruškolikog dijamanta, izazvala je žestoko natjecanje ponuđača. Na kraju je kamen prodan anonimnom kupcu.

"Jako je rijetko da se dijamant tolike važnosti nađe na tržištu", kazao je David Bennett iz Sotheby'sa. "Dosad nije bio izvan kraljevskih ruku, besprijekorna je podrijetla i nalazi se u povijesnim knjigama o slavnim draguljima", dodao je.

Nakon što ga je nosila Maria de Medici, dijamant je bio u vlasništvu 'kraljice Škota' Mary Stuart koja ga je založila kako bi financirala borbu svog brata, budućeg kralja Charlesa II., za englesko prijestolje nakon Engleskog građanskog rata.

Kasnije je bio u središtu krune prvog pruskog kralja Fredericka i sada su ga na prodaju dali potomci pruske kraljevske kuće Hohenzollerna. Međutim, pošto je kupac anoniman, nitko sa sigurnošću ne može znati je li Beau Sancy prvi put u vlasništvu pučanina. 

16.05.2012. 10:29:35
http://metro-portal.hr/prodan-slavni-dijamant-kojeg-su-nosili-samo-kraljevi-i-kraljice/71032/