Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2010. 18:05:00
OPASNO DOBRO

Procijenite sami - robot ili čovjek?

VIDEO - Japanci su stvorili čovjeku za sada najsličnijeg robota kojem još jedino nedostaje zarazan osmijeh

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Istini za volju, odgovor na pitanje nakon što pogledate video nije težak. Ali napredak koji je proteklih godina učinjen na području robotike je doista impresivan. Razlika između čovjeka i robota, na prvi pogled, je sve manja, iako smo mi (ljudi) naravno i dalje vladari svojih misli i odluka, dok roboti ipak ovise o računalu.

>>Stvoren prvi europski robot koji pokazuje emocije

Japansko poduzeće Kokora od 2005. razvija robote s ljudskim karakteristikama. Poduzeću je cilj stvoriti umjetno biće koje je najsličnije čovjeku po pokretima, gestama i mimici, piše blog Engaget.

Najnoviji prototip, Actroid-F, zastrašujuće je stvaran. Žena-robot namiguje, govori, okreće glavu i kreće se poput prave žene. Jedina mana joj je osmjeh, na kojem stručnjaci još namjeravaju poraditi. Mlada cyber-žena dobila je i prvi posao - u bolnici će prikupljati reakcije pacijenata kako bi se testiralo eventualno uvođenje robota kao ispomoći medicinskim sestrama.

Iz Kokore ističu da nam od njihovih robota ne prijeti nikakva opasnost. Neće biti naoružani, a u najgorem slučaju im uvijek možemo izvaditi baterije.

29.10.2010. 18:05:00
http://metro-portal.hr/procijenite-sami-robot-ili-covjek/50505/