Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2020. 08:01:00
RAZMIŠLJANJA

Proces opoziva Trumpa nije gubljenje vremena

U Senatu su predstavnici optužbe u postupku opoziva predsjednika Trumpa tri dana iznosili argumente. Sada je na redu obrana. Mada je ishod postupka već poznat, njegovo pokretanje je bilo nužno, smatra Carla Bleiker

Hoće li uspjeti?
Hoće li uspjeti? (Arhiva)

Prvi dan u postupku opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa (22.1.) pred Senatom protegao se do kasno uvečer. Obje strane imaju priliku predstaviti svoje viđenje stvari. Najprije su na redu bili predstavnici optužbe, sedam zastupnika demokrata iz Zastupničkog doma, a od subote (25.1.) nastupaju branitelji iz odvjetničkog tima Donalda Trumpa. Prema McConnellovom planu, o pitanjima hoće li svjedoci biti saslušani i hoće li demokrati dobiti dokumente od Bijele kuće i Ministarstva vanjskih poslova, trebalo bi se odlučivati tek nakon što budu izneseni argumenti obiju strana.

Proces bez svjedoka?

Demokrati su pak na samom početku željeli razgovarati sa svjedocima, poput Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Svjedoci su, međutim, do sada slijedili upute Bijele kuće i odbijali svjedočiti. Demokrati bi uz to odmah željeli i pregledati dokumente u kojima se, kako sumnjaju, nalaze važni dokazi o Trumpovom neprimjerenom ponašanju.

Odvjetnici američkog predsjednika tome su se narugali: demokratska strana je, kako su rekli, već održavala dugačka saslušanja u Zastupničkom domu. Ako bi htjeli najprije pozvati svjedoke i zatražiti još više dokumenata, argumentacija za Trumpov opoziv, zaključuju, vjerojatno ne bi "držala vodu". Demokrati se tome suprotstavljaju i ističu da sudski postupak bez dokaza ili saslušanja svjedoka nije fer, da je to teatar apsurda. Zato zahtijevaju više izmjena McConnellovog poslovnika.

Republikanci na liniji

Ali njihovi legitimni argumenti ne nailaze na razumijevanje. Kao i prilikom saslušanja u Zastupničkom domu koja su dovela do procesa opozva, republikanci se strogo drže stranačke linije. U Senatu sjede 53 republikanca i 45 demokrata, uz dva neovisna i njima priklonjena senatora. Glasovanje o tome treba li Senat tražiti dokumente od Bijele kuće i Ministarstva vanjskih poslova prije nego što započne stvarni postupak, završilo je točno onako kako se i očekivalo: 47 glasova za, 53 glasa protiv. Oba pokušaja su odbijena.

Mjesecima prije početka saslušanja u Zastupničkom domu, stručnjaci su predviđali da će Trump, zahvaljujući republikanskoj većini u Senatu, biti oslobođen optužbi. Ako se situacija bude tako razvijala, hoće li onda za demokrate sve ovo biti uzaludno? Je li proces opoziva koji su oni pokrenuli protiv Trumpa bio samo gubljenje vremena? Kritičari koji su protiv Trumpa, ali i protiv postupka opoziva, smatraju da su se demokrati trebali poštedjeti čitave procedure. Rezultat je od početka bio jasan, a Trump je zbog napada samo dobio još više glasača.

Zakoni su isti za sve

Ali ti glasovi zanemaruju ono najvažnije. Čak i ako se proces opoziva ne okonča onako kako se nadaju demokrati, oni jednostavno nisu mogli dopustiti Trumpove neprimjerene postupke. Uz gledište „svejedno, to ionako neće donijeti ništa", poslali bi signal da osoba poput Trumpa, zbog svog položaja, može sebi dopustiti sve i staviti se iznad svih zakona, onako kako joj odgovara. To je neprihvatljivo. U demokraciji se svi moraju pridržavati pravila, pa i ljudi na vrhu.

Već tri godine Amerikanci gledaju kako se njihov predsjednik ruga manjinama, kako raspiruje mržnju protiv migranata i zastrašuje savezničke nacije. Svojim neprimjerenim ponašanjem prema Ukrajini prekršio je zakon sa ciljem da poveća prednost u odnosu na svog potencijalnog suparnika Joea Bidena. To demokrati ne bi smjeli zanemariti. Zbog istog razloga oni sada ne smiju popustiti, čak ni kada je riječ o proceduri procesa čiji se ishod čini izvjesnim.

Donaldu Trumpu, kao i svim predsjednicima koji poslije njega dolaze, mora biti jasno: oni Sjedinjenim Američkim Državama ne mogu vladati poput faraona koji sebe smatra Božjim zastupnikom na zemlji. Postoje zakoni kojih se moraju pridržavati. A ako to ne učine mogu očekivati bar sudski proces. Sve drugo bi bila izdaja demokracije.

Piše: Carla Bleiker/DW
26.01.2020. 08:01:00
http://metro-portal.hr/proces-opoziva-trumpa-nije-gubljenje-vremena/123362/