Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2010. 16:00:39
JASNA OMEJEC:

Problemi ustavnog sudstva jednaki su u svim europskim državama

Omejec kaže kako je temeljni problem Ustavnog suda preopterećenost predmetima, a godišnje se zaprimi više od 6.000 tužbi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)

Problemi ustavnog sudstva u svim su europskim državama jednaki bez obzira na razlike u nadležnostima, a odnose se na temeljne organizacijske i ustrojstvene probleme te broj predmeta koji rješavaju, izjavila je predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec tijekom radnog sastanka s izaslanstvom Ustavnog suda Albanije na čelu s predsjednikom Vladimirom Kristovim.

Albansko izaslanstvo u uzvratnom je posjetu hrvatskim kolegama koji su lani u listopadu bili u Tirani.

Predsjednik albanskog Ustavnog suda Vladimir Kristov kazao je da je na čelu relativno mlade institucije koja još traži svoj pravni put pa su im dobrodošla iskustva ustavnih sudova iz regije. Rekao je da jako cijeni ono što je hrvatski Ustavni sud učinio za obranu ljudskih prava svih građana, a što i jest zadaća ustavnog suda.

Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec ustvrdila je kako je temeljni problem suda preopterećenost predmetima, među kojima se njih 90 posto odnosi na pojedinačne tužbe građana protiv sudskih presuda, dok je puno manje zahtijeva za ocjenu ustavnosti zakona koje donosi parlament ili podzakonskih propisa koje donosi vlada.

Kazala je da sud godišnje zaprimi više od .6000 tužbi, među kojima je više od 5.000 ustavnih tužbi građana.

Istaknula je kako je primarna zadaća Ustavnog suda zaštita prava i sloboda zaštićenih Ustavom što građani još uvijek ne raspoznaju dovoljno pa se ponašaju kao da je Ustavni sud četvrta instanca redovnog suda.

"Ustavni sud međutim nije institucija koja može rješavati pravosudne probleme, a ponajmanje biti sud iznad suda i rješavati same sudske postupke", zaključila je Jasna Omejec. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 16:00:39
http://metro-portal.hr/problemi-ustavnog-sudstva-jednaki-su-u-svim-europskim-drzavama/35867/