Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 20:44:50
HHO

Problem HRT-a jest zakon koji dopušta utjecaj politike

Hrvatski helsinški odbor priopćio je danas kako je "ključ svih problema na Hrvatskoj radioteleviziji u tzv. Vujićevu zakonu (Zakonu o HRT-u), donesenu za vlade Ivice Račana"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Naime, tim je zakonom "ukinuta samostalnost civilnog društva u izboru članova Vijeća HRT-a". HHO je ponovno pozvao vladu da "iz ladice u Ministarstvu kulture izvadi nacrt zakona koji je prije pet godina usklađen s međunarodnim institucijama" i uputi ga u saborsku proceduru.

Time bi se, smatraju, potpuno uklonila mogućnost da politika na bilo koji način utječe na rad HRT-a i vratila bi se samostalnost odlučivanja struke na HRT-u.

HHO od Programskog vijeća HRT-a traži istragu slučaja koji se dogodio 11. siječnja, kad je u Dnevniku HRT-a gostovao novoizabrani predsjednik Ivo Josipović te da se utvrdi jesu li iz njegova izbornog stožera uvjetovali Josipovićev nastup u Dnevniku promjenom voditelja.

HHO u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, od programskog vijeća također traži i zaštitu urednika i voditelja HRT-a od političkog utjecaja. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 20:44:50
http://metro-portal.hr/problem-hrt-a-jest-zakon-koji-dopusta-utjecaj-politike/30778/