Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2012. 17:28:45
SUPERKOMBINACIJA

Probiotici uklanjaju nuspojave antibiotika

Bolesnici koji su uzimali probiotike u obliku kapsula ili u jogurtu imali 42 posto manje izglede za pojavu proljeva tijekom antibiotske terapije

Uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima može pomoći izbjegavanju neugodnih nuspojava liječenja poput dijareje, pokazalo je američko istraživanje, javlja Hina.

Stručnjaci su proučili dosadašnja istraživanja koja su se bavila učinkom 'dobrih bakterija' na zdravlje i utvrdili su da su bolesnici koji su uzimali probiotike u obliku kapsula ili u jogurtu imali 42 posto manje izglede za pojavu proljeva tijekom antibiotske terapije ako su istodobno uzimali i probiotike.

Prosječno jedna četvrtina do jedne trećine osoba dobije dijareju tijekom liječenja antibioticima jer oni, osim što uništavaju uzročnike bolesti, istodobno uništavaju i normalnu bakterijsku floru u probavnom sustavu.

Probiotici su dobre bakterije koje po mišljenju znanstvenika mogu zamijeniti dio normalne crijevne flore koju antibiotici posebno oni širokog spektra djelovanja unište. "Vrlo je vjerojatno da probiotici počinju obnavljati normalnu bakterijsku floru u probavnom sustavu", kazala je Sydne Newberry iz korporacije Rand u Santa Monici, Kalifornija, koja je vodila istraživanje.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu američkog liječničkog udruženja Jama, oko 12 tisuća pacijenata u nekoliko je istraživanja bilo podijeljeno u tri skupine od kojih je jedna dobivala probiotike, druga je dobijala kapsule bez aktivnih tvari, a treća nije dobijala ništa. Utvrđeno je da su pacijenti koji su uzimali probiotike imali oko 40 posto manje izglede dobiti dijareju kao nuspojavu antibiotske terapije.

09.05.2012. 17:28:45
http://metro-portal.hr/probiotici-uklanjaju-nuspojave-antibiotika/70820/