Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2010. 20:25:36
JOSIPOVIĆ O VARŠAVSKOJ

Privatni interes ne smije biti u sukobu s javnim interesom

Predsjednik Republike današnja je zbivanja u Varšavskoj ulici u Zagrebu ocijenio neugodnima i nemilima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Todoric/CROPIX )

"U lancu događaja ima nekoliko točaka koje treba provjeriti i na kojima treba testirati demokratske standarde u Hrvatskoj", rekao je Josipović novinarima kasno poslijepodne u Splitu, gdje boravi već dva dana.

Prvi test je sama odluka kojom je javna površina stavljena u službu privatnog interesa. "Privatni interes je dobrodošao, ali ne smije biti u sukobu s javnim interesom", rekao je Josipović. "Drugi test je vezan za neposrednu odluku o tome da se počne s radovima i da se zatraži intervencija policije", dodao je i pritom podsjetio na preporuku Gradske skupštine o "svojevrsnom moratoriju dok se na Upravnome sudu do kraja ne riješi spor".

Josipović je istaknuo kako treba vidjeti je li ovlaštena osoba zatražila intervenciju policije te je li policija "provjerila u kojoj je mjeri potrebno intervenirati" s obzirom na broj uhićenika i osoba za koje, kako je rekao, "ne vidi da su same po sebi neka prijetnja javnoj sigurnosti".

"Tema je ozbiljna i ne treba brzati, ja ću osobno za potrebe donošenja svoje odluke i stava provjeriti svaku od tih točaka", rekao je predsjednik Josipović, naglasivši kako "na kraju priče Hrvatska mora izaći jača u primjeni demokratskih strandarda".

"Razmjer intervencije je jedna od ključnih stvari i o tomu ću razgovarati i već sam razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Karamarkom", istaknuo je, napomenuvši kako će "inzistirati da se u tom primjeru uspostave jasni kriteriji zaštite ljudskih prava, intervencije policije i općenito odnosa ljudskih prava i građana prema ovlastima policije".

Na pitanje treba li na temelju potpisa što su ih prikupili sindikati održati referendum po starom ili novom Ustavu, predsjednik Josipović je odgovorio kako za njega "u smislu prava nema nikakve dileme da treba primijeniti novu ustavnu odredbu".

"To ne bi smjelo biti političko pitanje. To je stvar interpretacije hijerarhije pravne norme. Ustav je najviša pravna norma i u izmjenama i dopunama Ustava nema ništa što bi ograničavalo primjenu Ustava od trenutka kad su izmjene stupile na pravnu snagu", rekao je.

Predsjednik Josipović kasno poslijepodne sastao se s članovima splitske Udruge antifašističkih boraca i antifašita. Predvečer je otputovao u Kaštela, gdje će se, kako je najavljeno, sastati s članovima gradske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, a položit će cvijeće i zapaliti svijeću kod spomen-ploče poginulima u bombardiranju Kaštela 1943. godine. (hina/metro-portal)

15.07.2010. 20:25:36
http://metro-portal.hr/privatni-interes-je-dobrodosao-ali-ne-smije-biti-u-sukobu-s-javnim-interesom/44588/