Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2011. 08:27:53
SOLDIERS OF FORTUNE

Privatne vojske ogulile američki proračun

Procjenjuje se da je oko 60 milijardi dolara završilo u džepovima vlasnika privatnih firmi angažiranih u Afganistanu i Iraku

Blackwater i ekipa duboko su posegnuli u kasu Baracka Obame

U ratovima u Afganistanu i Iraku, američke oružane snage mnoge su od svojih funkcija - pogotovo logističkih ali i drugih - ustupile privatnim firmama.  Takva je praksa od početka kontroverzna.  Dvostranačko povjerenstvo američkog Kongresa istražilo je angažman privatnog sektora u ove dvije misije i otkrilo je da se novac poreznih obveznika često nenamjenski trošio odnosno rasipao a bilo je i korupcije.

Američke oružane snage, koje su u potpunosti profesionalna dragovoljačka organizacija, u ratu su već deset godina. Zato Pentagon mnoge pomoćne i logističke službe ustupa privatnim firmama. One čine ogroman 'profitni ratni sektor' koji isključivo financiraju američki porezni obveznici.

Kongres Sjedinjenih Država osnovao je istražno povjerenstvo da vidi kako se taj novac troši.  Michael Thibault, jedan od čelnika ovog tijela, kaže da je dio novca jednostavno nestao: "Vrijednost poslova s privatnim firmama koje su angažirane u Afganistanu i Iraku je 206 milijardi dolara.  Procjenjujemo da je od tog novca između 31 milijarde i 60 milijardi izgubljeno - ili zbog nenamjenskog trošenja ili putem raznih malverzacija i prijevara."

Michael Thibault je na konferenciji za tisak rekao da mu nije cilj napadati reputaciju pojedinih firmi nego identificirati probleme u državnom postupku dodjele pojedinih poslova: "Taj postupak je previše skup.  Postupak ne nagrađuje kompetitivnost i dobro obavljen posao. Također, nema odgovornosti ako ste posao loše obavili. Ne kažnjavaju se oni koji krše pravila, bili oni državni djelatnici ili djelatnici iz privatnog sektora.

Kao najočitiji primjer lošeg raspolaganja sredstvima navedena je činjenica da je u Afganistanu dio američkog novca na kraju završio u rukama pobunjenika, protivnika Sjedinjenih Država.

Kontraktori američke vojske obavljaju niz poslova - od dostave pošte, čišćenja objekata i pripremanja hrane pa do sudjelovanja u razvojnim projektima kao što je gradnja elektrana. Privatne zaštitarske firme pak čuvaju američke objekte u Afganistanu i Iraku kao i američke diplomate.

Istražno povjerenstvo američkog Kongresa preporučuje da se korištenje privatnih kontraktora preispita te da ih se u buduće manje koristi.  Bivši kongresnik Christoper Shays - jedan od čelnika istražnog tijela - o tome kaže: "Ako želimo naprijed, moramo početi s reformama.  Već smo bacili desetke milijuna dolara. Bit će toga još.  Zatvarati oči pred ovim problemom i odgađati njegovo rješavanje više nama smisla."

Privatni kontraktori već su bili na meti kritika.  2007. Kongres je istraživao poslovanje sigurnosno-zaštitarske firme Blackwater koja je bila optužena za maltretiranje iračkih civila.  Međutim, njezin osnivač Eric Prince je tada odbacio bilo kakvu odgovornost za to. "Uopće se ne slažem s tvrdnjama da se mi ponašamo kao kauboji" - rekao je prilikom svjedočenja u Kongresu Eric Prince.

Demokratski senator iz Virginije Jim Webb kaže da je ovogodišnja istraga kontraktora - poziv na akciju: "Dobro ćemo ih proučiti i, kada je to potrebno, poduzet ćemo mjere."

Prema podacima američkog Kongresa, u Iraku i Afganistanu u svibnju ove godine bilo je 155 tisuća zaposlenika privatnih firmi koje imaju ugovor s Pentagonom. Američkih vojnika je u te dvije zemlje bilo 145 tisuća.

Piše: Michael Bowman / VOA
02.09.2011. 08:27:53
http://metro-portal.hr/privatne-vojske-ogulile-americki-proracun/62806/