Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2009. 00:24:31
pusti milijuni

Privatna učilišta zarađivat će na račun državne mature

Donedavno su postojale pripreme za prijemni ispit, a danas su to pripreme za državnu maturu na kojima će mnogi zaraditi

(Igor Sambolec/Cropix)

Učenici će se za predstojeću državnu maturu moći pripremati i na brojnim privatnim učilištima i centrima za poduku. Sve to, naravno, košta, a procjenjuje se da će takvi privatnici u sljedećih nekoliko mjeseci zaraditi oko 27 mlijuna kuna, piše Jutarnji list.

Sve takve škole donedavno su učenike priremale za prijamne ispite, a sada se izgleda mijenja samo forma. Predavači su uglavnom srednjoškolski i sveučilišni profesori, a cijena tečajeva kreće se od 350 do 5000 kuna. Ovih je dana samo u Zagrebu otvoreno nekoliko takvih novih škola.

Ravnatelj zagrebačke I. gimanzije Dalibor Joler smatra da se time bespotrebno sije strah od državne mature.

''Za državnu maturu učenike najbolje mogu pripremiti njihovi profesori. To smo djeci jasno rekli. No, unatoč tome i dio mojih učenika uplatilo je pripreme. Kad sam ih pitao zašto su to učinili, rekli su mi da su htjeli umiriti savjest'', kaže Joler za Jutarnji list.

Mnogi roditelji maturanata već su uplatili takve pripreme jer se boje da će im se djeca inače teže upisati na željeni fakultet. Mnogi se i s pravom pitaju kako tečaj od nekoliko mjeseci može nadoknaditi godine i godine školovanja.

I politika je ovdje već umiješala svoje prste, pa je tako dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić javno pozvao roditelje maturanata da svoju djecu uključe u pripreme za državnu maturu koje organizira jedna privatna škola. Obećao je i da će svakom polazniku Grad financirati trećinu troškova.

Damir Brozović, vlasnik jedne od najvećih škola za poduku Trinom, tvrdi drukčije - da pripreme trebaju većini, i to uglavnom učenicima iz strukovnih škola jer se njihov program razlikuje od gimnazijskog.

06.12.2009. 00:24:31
http://metro-portal.hr/privatna-ucilista-zaradjivat-ce-na-racun-drzavne-mature/27976/