Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 19:48:08
NEMA SUGLASNOSTI

Privatizacija Ine ponovno posvađala oporbu i vladajuće

SDP će, kada dođe u poziciju, pokrenuti postupak pregovora oko izmjene međudioničkog ugovora s MOL-om

Sabor RH
Sabor RH (Ranko Suvar / CROPIX)

Na pitanje tko je štitio hrvatske interese u privatizaciji odnosno prodaji Ininih dionica MOL-u zastupnici vladajući i oporbe danas su u saborskoj raspravi opet imali različite odgovore, kao i u saborskom istražnom povjerenstvu za privatizaciju Ine o čemu je izvješće podnijela predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec.

Zgrebec je uvodno rekla kako su 10 zaključaka šestomjesečnog rada povjerenstva predložili članovi povjerenstva vladajuće većine, dok oporbeni imaju izdvojeno mišljenje.

"Svi daljni postupci zacementirani su prvim ugovorom iz 2003. u kojem su MOL-u data neprimjerena upravljačka prava", kazala je HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin, a SDP-ov Gordan Maras uzvratio joj je da je HDZ-ova Vlada ta koja je potpisala da MOL može prodati komapaniju kada želi.

Vi ste krivi. Ne, vi ste krivi!

Lovrin je najavila da će HDZ podržati zaključke povjerenstva jer, kako navodi, nakon uvida u dokumentaciju i saslušanja svjedoka daju točnu i istitinu sliku o privatizaciji Ine.

"Prva privatizacija Ine nije bila provedena na transparentan način, a bila je i štetna jer smo od svjedoka čuli da je Ina u trenutku prodaje bilo dobrostojeće poduzeće na tržištu, no procjena tržišne vrijednosti Ine nije učinjena", navela je Lovrin.

Dodala je kako je MOL, iako se radilo o prodaji (25 posto plus jedne dionice), postao strateški partner bez i jedne plaćene kune. "Još uvijek ne znamo da li su upravljačka prava dodatno plaćena i gdje su ti novci, pa proizlazi da je 2003. bilo pogodovanja MOL-u", ocijenila je Lovrin.

HDZ će odlučiti o istini

Gordan Maras je pak naveo da će, što god da se desilo u privatizaciji Ine, istina biti ona koju želi HDZ i što većina izglasa, bez obzira što je realno.

Pritom je kazao kako su iskazi svjedoka na povjerenstvu bili kontradiktorni vezano uz drugi dio privatizacije. "Dopustili ste MOL-u da upravlja kompanijom sa samo dva posto upravljačkih prava više i da se s njom ponaša kao da je njegova", kazao je Maras.

Odgovorio je Ani Lovrin da se prodaja prvog dijela odvijala sukladno zakonu o privatizaciji Ine i da su svi postupci bili javni, no, dodao je, "činjenice ne vrijede, nego vrijedi ono što paše HDZ-u".

Zato će, kako je rekao, SDP, kada dođe u poziciju, pokrenuti postupak pregovora oko izmjene međudioničkog ugovora s MOL-om i pokušati promjeniti štetne stvari koje su iz HDZ-a ugradili. Josip Salapić (HDZ) mu je odvratio kako o ozbiljnosti SDP-a govori i to što su od povjerenstva htjeli napraviti šou program pa je, dok su sjednicama nazočili novinari, trajalo po tri i pol sata, a bez kamera je završilo za manje od pola sata.

HNS-ov zastupnik Zlatko Koračević smatra, kao i SDP, kako će rezultat rasprave biti rezultat volje većine, a privatizaciju Ine u drugom koraku ocijenio je blamažom. "Želim vjerovati da će institucije pravne države, od državnog odvjetništva nadalje pomoći da prava istina izađe na vidjelo - zašto je izručena Ina", kazao je i ocijenio da je Hrvatska, nakon naftne, izgubila i plinsku neovisnost.(hina/metro-portal)

25.11.2010. 19:48:08
http://metro-portal.hr/privatizacija-ine-ponovno-posvadjala-oporbu-i-vladajuce/51773/