Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2012. 14:15:25
IZBORI U IRANU

Pristaše ajatolaha Alija Hamneja osvojile parlamentarnu većinu

Pošto su pristaše ajatolaha Hamneja osvojile više od 75 posto zastupničkih mjesta to znači da će predsjednik Ahmadinedžad do kraja svog mandata imati parlament koji mu nije sklon

ali hamnei ajatolah

Pristaše iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneja, osvojili su više od 75 posto mjesta u parlamentu na općim izborima u toj zemlji, pokazali su najnoviji rezultati prebrojavanja glasova objavljeni u nedjelju, javlja Hina.

Prebrojavanje glasova skoro je pri kraju, prenose mediji ističući kako će predsjednik Mahmud Ahmadinedžad do kraja svog mandata imati parlament koji mu nije sklon.

Parlamentarni izbori održani u petak sveli su se na borbu dviju konzervativnih struja, okupljenih oko Ahmadinedžada i oko Hamneja, jer su reformisti, čiji su čelnici većinom u kućnom pritvoru, bojkotirali ove izbore. Konačni rezultat izbora tako neće imati veliki utjecaj na iransku vanjsku politiku, uključujući i spor sa Zapadom oko razvoja nuklearnog programa, ali će Hamnejeva struja dobiti silan vjetar u leđa i prednost na predsjedničkim izborima 2013.

S 90 posto prebrojanih glasova, očekuje se da će ajatolahovi pristaše zauzeti tri četvrtine od 290 mjesta u iranskom parlamentu - Madžlisu. Od 30 zastupničkih mjesta u Teheranu, preliminarni rezultati pokazuju da su pristaše Hamneja osvojile 19 mjesta, a pro-Ahmadinedžadovi kandidati ostatak. Hamnejova struja odnijela je pobjedu u svetim gradovima Qom i Mašhad, a vode i u Isfahanu te Tabrizu, gradovima u kojima je na parlamentarnim 2009. godine 90 posto glasača podržalo Ahmadinedžada.

U mnogim provincijskim gradovima dobro su prošli nezavisni i ženski kandidati koji su igrali na kartu snaženja gospodarstva i poboljšanja standarda ljudi.

Teško je uspoređivati rezultate sa sastavom sastava parlamenta na odlasku jer su tada pristaše Ahmadinedžada i Hamneja bili ujedinjeni, zauzevši 70 posto mjesta u parlamentu.

04.03.2012. 14:15:25
http://metro-portal.hr/pristase-ajatolaha-alija-hamneja-osvojile-parlamentarnu-vecinu/68824/