Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2010. 21:41:18
kOSOR NA CROATIA SUMMIT

Prirodno je da Hrvatska svoju budućnost traži u EU i NATO-u

Peti Croatia summit potvrdio je ugled i po razini i po broju sudionika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubasic/CROPIX )

Sastanak na vrhu, koji je okupio nekoliko premijera regionalnih zemalja te visoke dužnosnike EU-a, NATO-a i drugih međunarodnih institucija, prilika je za jačanje veza između EU-a i NATO-a sa zemljama regije, rekla je premijerka Kosor. "Hrvatska i jugoistočna Europa vrijednosno pripadaju krugu euroatlanskih zemalja i prirodno je da svoju budućnost traže u EU-u i NATO-u", istaknula je Kosor.

Podsjetila je da je nakon pet godina Hrvatska ušla u završnicu pristupnih pregovora i dodala da s optimizmom gleda na belgijsko predsjedništvo kada bi se trebali približiti samom završetku pregovora s Unijom. "Hrvatska je svjesna odgovornosti prema susjedima i šalje pozitivnu poruku svim zemljama koje streme članstvu u europskoj obitelji", istaknula je Kosor dodajući da će regionalna suradnja ostati strateški prioritet vanjske politike njezine vlade.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da dvadeset godina nakon regionalnih sukoba živimo u izmijenjenim okolnostima, u vremenu u kojem sve zemlje jugoistočne Europe temelje svoje sustave na istim vrijednostima mira, nenasilja, suradnje, slobode i pravednosti. "Novo doba je doba funkcionalne suradnje koja ne dovodi u pitanje nacionalne identitete i interese, ali smatra da ih je najbolje zaštititi suradnjom o pojedinim pitanjima", istaknuo je Josipović.

Po njegovim riječima, regija je na prekretnici i narodi s ovoga prostora očekuju članstvo u EU-u. "Oni glasovi koji šapuću da nema mjestu za sve u regiji guše tu nadu i sprječavaju snage koje se zalažu za EU", naglasio je hrvatski predsjednik. "EU i ovaj skup moraju poslati jasnu poruku kako za sve u jugoistočnoj Europi ima mjesta u EU-u. To je poruka optimizma i poticaja", naglasio je Josipović.

Francuski premijer Francois Fillon ustvrdio je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju mjesta u Uniji, a Hrvatsku je istaknuo kao "izvrstan primjer" susjednim zemljama. "Možemo se diviti napretku koji je Hrvatska postigla, to je zaista inspirativan napredak", rekao je Fillon dodavši da će Hrvatska sigurno postati 28. članicom Unije te da je Francuska tamo čeka kao što ju je čekala u NATO-u travnju 2009.

Francuski premijer smatra da će približavanje regije EU-u biti brže, bude li se radilo na jačanju regionalne suradnje te je pritom pozdravio posjet premijerke Kosor BiH-u, sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Srbije te posebno sporazum Kosor-Pahor o rješenju graničnog spora međunarodnom arbitražom.

"Poručio sam Kosor i Pahoru da mi je drago vidjeti da su zajedničke interese stavili iznad svega drugoga, to je izvrstan primjer kako se trebaju razvijati odnosi među europskim državama", rekao je Fillon i dometnuo da je jedino nogomet područje života u kojemu možemo biti agresivni na nacionalnoj osnovi.

"Da nismo prošle godine prošli kroz pakao priprema i dogovora oko arbitražnog sporazuma, vjerojatno ne bi ove godine mogli biti u ovome raju kao što je Dubrovnik", rekao je slovenski premijer Borut Pahor.

On smatra da će nakon ulaska Hrvatske proširenje Unije na ostatak regije na jedno vrijeme stati. "Osjećam da postoji određena opasnost da ćemo iz određenih razloga i na određeno vrijeme stati. Hrvatska će možda iduće godine postati članica, ali politička budućnost jugoistočne Europe nije dovoljno često tema Europskog vijeća", rekao je Pahor i apelirao na Bruxelles da pitanje Balkana stavi na dnevni red i raspravi o tome kako će nastaviti taj proces.

Na Croatia summitu koji se održava u dubrovačkom hotelu Palace sudjeluju i poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov te albanski premijer Sali Berisha. Skup se nastavlja u subotu ujutro plenarnim raspravama o svjetskoj gospodarskoj krizi, europskoj sigurnosnoj arhitekturi i budućnosti jugoistočne Europe. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 21:41:18
http://metro-portal.hr/prirodno-je-da-hrvatska-svoju-buducnost-trazi-u-eu-i-nato-u/44261/