Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2011. 20:13:45
SASTOJCI PRISUTNI U SVAKOJ KUĆI

Prirodno cjepivo protiv gripe i prehlade

Svima nama je poznato magično djelovanje pileće juhice na naše prehladom iscrpljeno tijelo, no postoje još neki sastojci u našoj kuhinji koje jačaju imunitet

Fotografija vijesti

Sa prvim pahuljama u gorskim krajevima zima nam je dala do znanja da je pred vratima, a s njom stižu razne prehlade te sezona gripe. U zimskim mjesecima ljudski imunitet drastično opada i svako malo smo bolesni.

Svima nama je poznato magično djelovanje pileće juhice na naše prehladom iscrpljeno tijelo. No, kako piše divine caroline, postoje još neki sastojci koje nalazimo u svakodnevnoj kuhinji koji pospješuju jačanje imuniteta.

Kefir i jogurt

Većina jogurta i kefira sadrže probiotike, tzv. dobre bakterije koje imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina, odnosno nas. Ti mikroorganizmi utječu na način na koji naš imunitet djeluje protiv bakterija u probavnom sustavu. Istraživanja su pokazala da nam probiotici mogu pomoći kod proljeva i drugih crijevnih poteškoća. Prema liječnicima iz klinike Mayo, probiotici su uspješni u smanjenju simptoma gripe i prehlade. Stoga, napunite svoje hladnjake mliječnim proizvodima koji sadrže ove male čudotvorce.

Crni i zeleni čaj

Kada smo bolesni uvijek pijemo čajeve, prvenstveno zbog unosa tekućine, te zbog njihovog blagotvornog djelovanja na naše iscrpljeno tijelo. Osim što topli čaj može ublažiti osjećaj žarenja koji nastaje kod upale grla, dokazano je da su zeleni i crni čaj bogati polifenolom ili biljnim antioksidansom. Znanstvena istraživanja pokazuju da polifenoli zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav.


Češnjak

Ne samo da je češnjak nezamjenjiv u svakoj kuhinji, nego su nova istraživanja pokazala kako ima svojstva koja pomažu u prevenciji nastanka bolesti te jačanju imuniteta. Za češnjakovu čudotvornost zaslužen je spoj alicin koji se pokazao uspješnim u sprečavanju prehlade. Prema nekim znanstvenim istraživanjima alicin bi mogao pomoći u sprječavanju ili liječenju karcinoma, malarije, tuberkuloze te zlatnog stafilokoka. Kako bi maksimalno iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, morate ga jesti sirovog.

Narančasto mesnato povrće

Bundeve, dinje, tikve, mrkve te ostalo povrće narančaste boje bogato je beta karotenom koji je potreban našem tijelu da proizvede vitamin A. Vitamin A ima jaka antioksidacijska svojstva, te, najvažnije, esencijalan je za zdravlje naše kože koja je naša prva linija u borbi protiv bolesti. Kako bi bili pomogli vašem imunitetu jedite ova jesenska povrća.

Kamenice

Kada imate temperaturu, te kišete i kašljete kamenice vam nisu ni na kraj pameti kao lijek protiv prehlade. No, školjkaši su bogati cinkom, između ostalog sadrže i omega 3 masne kiseline, željezo te selen. Cink je važan u razvoju bijelih krvnih zrnaca, a njegov manjak može uzrokovati ozbiljne probleme u našem imunološkom sustavu. Doduše, previše cinka isto nije dobro jer može dovesti do raznih bolesti organizma. Najbolje se pridržavati normalne prehrane i tako ćemo biti sigurni da unosimo dovoljno korisnih sastojaka u svoje tijelo. Osim u kamenicama, cinka ima piletini i govedini.

10.10.2011. 20:13:45
http://metro-portal.hr/prirodno-cjepivo-protiv-gripe-i-prehlade/64195/