Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2014. 16:18:00
SAVJETI

Prirodni načini jačanja imuniteta

Zima još nije ni izbliza pokazala što sve može, tako da trebate hitno ojačati imunitet ako se već niste pobrinuli za to

Probiotici sprječavaju prehlade
Probiotici sprječavaju prehlade (Shutterstock)

Prehlade, viroze i gripa još se nisu zahuktali do kraja, pa ako već niste započeli jačati svoj imunitet, krajnji je čas za to. Naravno, uvijek je najbolje to napraviti prirodnim putem, pa evo nekoliko savjeta.

Sirup od bazge jedan je od moćnih lijekova za skraćivanje gripe, jer su istraživanja pokazala da može simptome gripe skratiti za čak četiri dana svojim velikim udjelom antioksidansa koji stimuliraju imunološki sustav. Kad vas počne tresti gripa, tri dana pijte četiri žličice sirupa dnevno i problem je riješen.

Probiotici će vam pomoći u sprječavanju prehlade jer povećavaju proizvodnju antitijela, pa je dokazano da sportaši koji svakodnevno uzimaju probiotike imaju 40 posto manje slučajeva prehlade. Dovoljno je dnevno uzeti jednu čašu jogurta s probioticima, jer sadrži 10 do 20 milijuna formiranih jedinica kolonija, CFU, što je preporučena dnevna doza. 

Shiitake gljive također stimuliraju rast imunološkog sustava spojevima polisaharida koje sadrže, a dnevno je dovoljna jedna kapsula miješanih ljekovitih gljiva.

Kao zaštitu od prehlade i gripe možete uzimati i vitamin D koji pomaže u proizvodnji antitijela, a preporučena dnevna doza je 800 do 1.000 IU.

Priroda je napravila sve što nam treba, na nama je da to i koristimo. 

07.01.2014. 16:18:00
http://metro-portal.hr/prirodni-nacini-jacanja-imuniteta/82579/