Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2013. 20:36:00
PRIRODNA MEDICINA

Prirodni lijekovi protiv alergija

Ako se okrenemo prirodi koja nam i daje te alergije, ovo bi vam proljeće moglo biti lakše od dosadašnjih

Kako se spasiti proljetnih alergija
Kako se spasiti proljetnih alergija (Shutterstock)

Stiže proljeće, a s njim i alergije s poznatim simptomima začepljenog grla i nosa, suznih očiju, kihanja i svih ostalih neugodnih posljedica. No, ako se okrenemo prirodi koja nam i daje te alergije, ovo bi vam proljeće moglo biti lakše od dosadašnjih.

Suhe oči koje svrbe liječite oblozima od kamilice. Idealno je nabaviti cvjetove kamilice i malo ih prokuhati, staviti u gazu i kad se ohlade držati na očima, no odlično će poslužiti i ohlađene filter vrećice jer i tamo ima dovoljno snage za protuupalno djelovanje kamilice.

Menta sjajno otvara dišne puteve, a upotreba je jednostavna - napravite čaj i inhalirajte dok je vruć, od sušenih ili svježih listova mente. Kašalj će smiriti čaj od majčine dušice koji će i umiriti upaljeno grlo. I tu vrijedi pravilo da je bolja svježa, ali ako je ne možete nabaviti, i čaj od sušenog lišća je odličan.

Kopriva je prirodni antihistaminik koji smanjuje simptome alergije poput svraba očiju i kihanja. Koristite čaj od lišća ili tablete od 300 do 500 grama. Upaljeno će grlo sjajno smiriti i đumbir, pogotovo ako ga kombinirate s medom.

Čaj od svježeg đumbira koji možete kupiti u svakoj malo bolje opskrbljenoj trgovini će biti spreman za upotrebu nakon što pet grama naribanog đumbira ubacite u pola litre vrele vode. Kuhajte deset minuta, procijedite i dodajte veliku žlicu meda.

Za kraj, možda iznenađujuće, ljuta paprika koja je puna bioflavonoida koji će spriječiti oslobađanje histamina i ostalih spojeva koji uzrokuju upale i simptome alergije.

21.03.2013. 20:36:00
http://metro-portal.hr/prirodni-lijekovi-protiv-alergija/77174/