Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2020. 13:01:00
STVARNO?

Pripremite za buduću pandemiju?!

Više europskih čelnika želi se pripremiti za buduću pandemiju i pozivaju Europsku uniju da izvuče pouku iz nedovoljne spremnosti bloka za COVID-19

Stvarno se spremaju?
Stvarno se spremaju? (Arhiva)

Dok se diljem svijeta popuštaju epidemiološke mjere, europski čelnici su u utorak zatražili da se EU bolje pripremi za buduću pandemiju, ocijenivši da nije bio na visini zadatka što se tiče suzbijanja bolesti COVIDA-19.

Kaotičan odgovor na koronavirus koji je u EU-u službeno pokosio 184.256 ljudi, "nameće pitanja" o stupnju pripremljenosti i ističe potrebu pristupa na europskoj razini jer je moguć drugi val pandemije, obrazložili su u pismu upućenom predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen uz koji su priložili dokument sa smjernicama.

Pismo su potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, poljski premijer Mateusz Morawiecki, španjolski Pedro Sanchez, belgijska premijerka Sophie Wilmes i danska Mette Frederiksen.

Upozoravaju WHO, UN

Dan ranije čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je iz Ženeve: "Premda se stanje u Europi popravlja, u svijetu se pogoršava". Broj umrlih premašio je 407.000.

Sveamerička zdravstvena organizacija, podružnica WHO-a, priopćila je u utorak da zima na južnoj polutki i uragani ugrožavaju borbu s COVID-om 19 na američkom kontinentu.

U Nikaragvi je u utorak jedanaest liječnika u javnom sektoru dobilo otkaz zbog toga što su zahtijevali ozbiljne mjere izolacije radi suzbijanja epidemije, dok udruge kritiziraju vladu Daniela Ortege zbog neprimjerene reakcije i "sklonosti tajnosti".

I UN se brine zbog posljedica pandemije: glavni tajnik Antonio Guterres upozorava na "svjetsku prehrambenu krizu" s dugoročnim posljedicama.

Tomas Ojea Quintana, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava u Sjevernoj Koreji kaže da "sve veći broj obitelji jede tek dvaput na dan ili jedu samo kukuruz a neke gladuju". Pjongjang nije potvrdio nijedan slučaj bolesti COVID-a 19 u zemlji.

Međunarodne aviokompanije mogle bi pretrpjeti gubitak veći od 84 milijarde dolara u 2020. i dodatnih 15 milijarda u 2021., ocijenila je u utorak Međunarodna udruga za zračni promet (IATA).

U Europi se nastavlja popuštanje epidemioloških mjera.

Turska je najavila da ukida izolaciju za starije i za djecu, uz stanovite uvjete.

U Engleskoj se maloprodajne trgovine otvaraju 15. lipnja.

I Latinska Amerika izlazi iz izolacije, premda širenje pandemije i dalje zabrinjava.

U Brazilu (38.406 umrlih), trećoj najteže stradaloj u svijetu nakon Sjedinjenih Država (111.750) i Ujedinjenog Kraljevstva, guverner Rio de Janeira je rekao da ukida neke restrikcije.

Pandemija je pokosila najmanje 407.914 ljudi diljem svijeta otkako se u prosincu 2019. pojavila u Kini, pokazuju podatci agencije AFP-a.

Više od 7.169.550 slučajeva bolesti službeno je dijagnosticirano u 196 zemalja i teritorija.

SAD je najgore prošao, sa 111.750 umrlih. Prate ga Ujedinjeno Kraljevstvo (40.883 umrlih), Brazil (38.406), Italija (34.043) i Francuska (29.296).

Rusija je počela ublažavati mjere planirajući postupno otvaranje trgovina, restorana i mjesta za rekreaciju i zabavu.

Eiffelov toranj u Parizu otvorit će se 25. lipnja, uz obvezno nošenje maske a turisti će se moći popeti samo stepenicama.

Kina je sastojke koji se dobivaju od ljuskavca, za kojeg se sumnja da je bio prijenosnik koronavirusa na čovjeka, povukla sa službenog popisa proizvoda tradicionalne medicine.

11.06.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/pripremiti-za-buducu-pandemiju/125652/