Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2019. 09:01:00
MLJAC

Pripremite zdrav i ukusan doručak

Doručak nam daje energije za jutro, pali naše unutarnje procese i od njega ovisi kako će nam zapravo izgledati dan

Evo ga!
Evo ga! (Arhiva)

Doručak je najvažniji obrok u danu iz jednostavnog razloga - daje nam energije za jutro, pali naše unutarnje procese i od njega ovisi kako će nam zapravo izgledati dan.

Stoga, evo pet savjeta za pripremu najzdravijeg doručka

Avokado - jedan od najzdravijih doručaka koje brzinski možete pripremiti dok čekate da vam zavrije kava je tost s avokadom. Tostirajte kruh i na njega stavite šnitu avokada. Začinite ga kajenskim paprom ili čilijem, a ako ne volite ljuto, pokapajte s par kapi limunovog soka. Možete ga obogatiti sjemenkama sezama ili češnjakom i maslinovim uljem. Polovica avokada sadrži četvrtinu preporučene dnevne količine vlakana, obiluje omega-3 masim kiselinama, vitaminom E, a kalija ima više od banane. Avokado snižava loš kolesterol.

Integralni kruh - ovaj kruh koristite i kada radite tost s avokadom. Kruh od cjelovitog brašna obiluje nutrijentima iz žitarica od kojih je napravljen, sporije se probavlja te će vas duže držati sitim. Domaći pekmez ili med dat će vam potrebnu energiju. 

Jaja - na kajganu, tvrdo kuhana ili na oko - što god izabrali, dobro je. Jaja su odličan izvor proteina ključnih za izgradnju mišića folne kiseline, vitamina D i E te vitamina B skupine. Žumanjak je najbolji prirodni izvor kolina (jednog od vitamina iz skupine B), nutrijenta važnog za mozak i jetra te neurološki razvoj fetusa. 

Svježi sir - šalica svježeg sira sadrži 25 grama proteina. Jedna od tradicionalnih hrvatskih doručaka je onaj koji se sastoji od sira i vrhnja, a nerijetko ga, osobito zimi "podebljamo" špekom i lukom. U proljeće umjesto špeka idu rotkvice, a luk zamijeni mladi luk. Studija provedena na Sveučilištu Missouri pokazala je da su osobe koje su dnevno jele visokoporteinski doručak (primjerice svježi sir), dulje bile site i tijekom dana u organizam unijele manje kalorija, piše portal Shape.com. 

Zobene pahuljice - riječ je o klasičnom, zdravom doručku koji se vrlo jednostavno priprema i idealan je za zimske dane jer grije organizam. Zob obiluje vlaknima te složenim ugljikohidratima koji nas dugo drže sitima. Osim toga bogata je vitaminima i mineralima te vrlo dobro djeluje na crijeva i želudac. 

Dobar tek!


26.11.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/pripremite-zdrav-i-ukusan-dorucak/122136/