Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2019. 09:01:00
SAVJETI

Pripremite kožu za sunčanje

Prije nego se intenzivno krenemo izlagati suncu, dobro je pripremiti kožu, a u nastavku vam donosimo načine kako da to učinite

Pazite na kožu
Pazite na kožu (Arhiva)

Sunčanje je jedna od omiljenih zabava na plaži, no iako o štetnosti sunčevih zraka već svi sve itekako dobro znamo, često volimo te informacije zanemariti.

Prije nego se intenzivno krenemo izlagati suncu, dobro je pripremiti kožu, a u nastavku vam donosimo načine kako da to učinite:

Depilacija - dlačice čine svojevrsnu zaštitu na koži, stoga je bez njih koža izložena direktnom suncu. Baš iz tog razloga, nemojte depilaciju raditi neposredno prije izlaganja suncu, već nekoliko dana ranije kako bi se vaša koža smirila i kako bi bila spremna za sunce.

Hidratacija - kreme za hidrataciju ne štite vašu kožu od sunca, no mogu pomoći u smanjenju oštećenja. Ovakve kremice obnavljaju zaštitni sloj kože, a time i štite od štetnih UV zraka.

Namirnice bogate vitaminom E i beta-karotenom - vitamin E i beta-karoten pružaju zaštitu od sunca, no svejedno nemojte misliti da se ne trebate mazati kremama sa zaštitnim faktorom. 

Omega-3-masne kiseline - one doprinose poboljšanju zaštitnih svojstava kože pred sunčevim zrakama, povećavaju toleranciju na UV zrake te smanjuju rizik od pojave raka kože.

Postupno izlaganje - nikako nemojte da vaše prvo izlaganje suncu izgleda tako da na plaži provedete cijeli dan, pogotovo u najgore vrijeme od 11 do 16 sati. Krenite od kraćih do duljih boravaka, ali se obavezno svaki put mažite kremom za zaštitu.

Veći unos kalcija - oko dva tjedna prije odlaska na more, stručnjaci savjetuju pojačani unos namirnica koje sadrže kalcij. On jača stanice i čini ih manje podložnima raznim oblicima iritacije kože. 

Zaštita kose i usana - koža usnica je jako osjetljiva, stoga zahtjeva i posebnu njegu, a ista je stvar i sa kosom. Već svi znamo da je sol isušuje, stoga je obavezno njegujte uljima i balzamima. 

19.06.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/pripremite-kozu-za-suncanje/119099/