Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 10:32:26
KOPENHAGEN:

Priprema se nacrt deklaracije o klimatskim promjenama

Nakon zatvorenog sastanka tijekom noći, predstavnici zemalja sudionica će doraditi tekst kojeg su tijekom noći sastavili savjetnici i zatim ga u petak podastrijeti 130 čelnika na summitu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Svjetski čelnici okupljeni na klimatskom summitu u Kopenhagenu radili su dugo u noć kako pokušali do petka postići dogovor o smanjenju emisija stakleničkih plinova i pomoći siromašnim zemljama u svladavanju posljedica globalnog zatopljenja.

Nakon zatvorenog sastanka tijekom noći, predstavnici zemalja sudionica će doraditi tekst kojeg su tijekom noći sastavili savjetnici i zatim ga u petak podastrijeti 130 čelnika na summitu u Kopenhagenu kako bi se zaključio sporazum protiv zagrijavanja planeta.

U četvrtak navečer je hitno sazvan sastanak utjecajnih svjetskih čelnika iz tridesetak država na kojem se pokušalo postići politički dogovor u kojem bi se naglasile glavne točke, rekao je Frederik Reinfeldt, švedski premijer po izlasku sa sastanka.

"To nije učinjeno, ali čuli smo puno konstruktivnih prijedloga od afričkih čelnika i zemalja u razvoju i pokazali smo namjeru pronalaženja sporazuma", rekao je. "Politički šešir" bi bio uvod u dva teksta sporazuma, dogovorenih pod okriljem UN-a. Sporazum iz Kopenhagena će sačinjavati tri odvojena teksta.

Tridesetak šefova država i ministara razvijenih i zemalja u razvoju radili su iza zatvorenih vrata tri sata na određivanju glavnih elemenata deklaracije. Biti će spomenuta potreba ograničenja zatopljenja za dva stupnja Celzija kako bi se izbjegle opasne klimatske promjene, zatim progresivno financiranje sporazuma koji će s 10 milijardi dolara 2012. narasti na 100 milijardi 2020.

Sporazum će usto biti pretvoren u obvezujući ugovor za šest mjeseci. Sudionici su zamijetili dobu volju nazočnih osim predstavnika Saudijske Arabije i Sudana. "Vodili smo konstruktivne i plodne razgovore, ali smo još daleko od zaključka", rekao je danski premijer Lars Loekke Rasmussen, domaćin konferencije o klimi. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 10:32:26
http://metro-portal.hr/priprema-se-nacrt-deklaracije-o-klimatskim-promjenama/28844/