Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2012. 08:58:29
HAKIRANJE PROFILA

Pripazite! Prevaranti vrebaju protivnike Facebookovog Timelinea

Uvođenje Timelinea podijelilo je korisnike Facebooka, neki su zadovoljni dok drugi žele staro sučelje, a gdje postoji nezadovoljstvu tu su i prevaranti koji žele iskoristiti situaciju

Fotografija vijesti

Svima nam je jasno da uvođenje inovacija potiče tehnološki napredak i čini neku tvrtku konkurentnom na tržištu, no prisilno uvođenje promjena, a pogotovo ako se korisnicima to ne sviđa može biti kontraproduktivno i to na više načina. Zuckerbergovo inzistiranje da Timline bude aktiviran svim korisnicima Facebooka, htjeli oni to ili ne, polariziralo je korisnike socijalne mreže, nekima se sviđa, no većina zazire od novog sučelja.

Upravo ti anti-Timeline korisnici koji ne žele promjene mogu se naći na meti prevaranata i hakera koji nude nemoguće - stari izgled Facebook stranice.

Princip na koji funkcioniraju te lažne stranice je više-manje svima poznat, korisnici moraju kliknuti Like ili Sviđa mi se, skidati datoteke, gledati video, odgovarati na ankete te neizbježno pozivati svoje prijatelje da se pridruže. U najboljem slučaju vaš Zid se zatrpava spamovima i neželjenim objavama, a vaši prijatelji su bombardirani konstantnim porukama ili reklamama koje vi niste poslali. Najgori scenarij je da zarazite svoje računalo opakim virusom ili trojancem koji vam može ukrasti osobne informacije ali i podatke s kreditnih kartica.

Većina stranica nudi plug-in, dodatak za Internet preglednike koji će isključiti, odnosno onemogućiti Timeline. Kreatori tih programa idu toliko daleko da čak nude vodič kroz instalaciju u kojem sugeriraju korisnicima da ignoriraju sva upozorenja računala i antivirusnih programa koji doslovno vrište od upozoravanja na potencijalnu opasnost. U mnogim slučajevima programeri tvrde kako treba proći 24 sata prije nego što nastupe promjene, što je ustvari znak da njihove kreacije uopće ne funkcioniraju.

Stoga, surfajte pametno i ne nasjedajte na prazna obećanja koja jednostavno ne mogu funkcionirati jer kao što ne možete vidjeti tko posjećuje vaš profil tako ne možete ili nećete moći isključiti Timeline sve dok Facebook sam ne dozvoli takvu opciju. 

01.02.2012. 08:58:29
http://metro-portal.hr/pripazite-prevaranti-vrebaju-protivnike-facebookovog-timlinea/67804/