Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2008. 14:47:42

Pripazite - migrena upozorava na krvne ugruške

Osobe koje pate od migrena sklone su krvnim ugrušcima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bolili li vas glava zasigurno ste i sami svjesni da u organizmu za to postoji opravdani razlog, no jeste li ikada pomislili da se vašem organizmu zbog nje može dogoditi nešto loše? 

Znanstvenici su dokazali da osobe koje pate od migrena imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama iako nije jasan razlog za to.

Oni su istraživali moguće rizike stvaranja venske tromboembolije kod osoba s migrenama, kao i veze migrene i ateroskleroze a rezultati istraživanja, objavljeni u ponedjeljak u američkom časopisu Neurology, pobijaju ranije stajalište da su osobe koje pate od migrena sklonije razvoju ateroskleroze i time izloženije kardiovaskularnim bolestima.

Znanstvenici su ranije smatrali da su ljudi koji imaju migrene skloni stvaranju masnih naslaga u arterijama, ali Stefan Kiechl s medicinskog sveučilišta u Innsbrucku tvrdi da tome nije tako.

Istraživači su na uzorku od 574 osobe iz Italije starijih od 55 godina, Kiechl i njegov tim procjenjivali ultrazvučnom tehnikom i stanje njihovih vena.

Utvrđeno je da je od 111 osoba koje pate od migrena, njih 19 posto imalo ugruške. Samo osam posto onih koji ne pate od migrena imalo je ugruške.

Ugrušci u nogama, odnosno tromboza vena, mogu izazvati bolove i oticanje nogu, a mogu biti i smrtonosni ako se ugrušak odlomi i krvotokom otputuje do pluća.

Znanstvenici su rekli da zasad nije poznato zašto su osobe koje pate od migrena sklone stvaranju krvnih ugrušaka. (METRO PORTAL / HINA)

16.09.2008. 14:47:42
http://metro-portal.hr/pripazite-migrena-upozorava-na-krve-ugruske/11716/