Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2010. 22:55:00
TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Printer stvara slike koje možete pomirisati

Boja i miris jabuke mogli bi jednog dana izlaziti iz istog ink-jet printera, ako se realizira ideja japanskih znanstvenika

Ova fotografija bi mogla imati i autentičan miris
Ova fotografija bi mogla imati i autentičan miris (Shutterstock)

Koristeći tehnologiju već postojećih printera, ideja je da se stvore izazovni mirisi koji će upotpuniti slike na vašem kompjuteru ili tv-u. Filmovi s mirisima već već su isprobavani sredinom prošlog stoljeća, no projekti su se pokazali neuspješnima, posebice zbog buke strojeva koji su pumpali i nejednako raspršivali mirise u kino dvoranu. Nedavni pokušaji da se naprave slični uređaji poput Didiscentovog iSmell USB sticka, također su neslavno propali.

No ink-jet tehnologija mogla bi se pokazati dobitnom kombinacijom, sudeći prema tvrdnjama Kenich Okade, sa Sveučilišta Keio u Tokiju. "Koristimo mogućnosti ovih printera kako bi dobili sićušne kapsule mirisa i time postigli kontrolu", objašnjava. Kod običnog tipa ink-jet printera, struja zagrijava namotaj žice, čime se stvaraju mjehurići koji tjeraju male količine tinte kroz otvore velikom brzinom. Okadin tim koristi iste principe kako bi se raspršio miris.

Otkrili su kako npr. standardan Canonov printer izbacuje pikolitru mirisa u 0.7 sekundi. To je premalo da bi se generirao miris, no impulsi trajanja 100 milisekndi stvarali su primjetne arome limuna, vanilije, lavande, jabuke, cimeta, grejpa i mente. Još bolje, miris se na ovaj način brže raspršivao. Tijekom dva prosječna udaha nestao bi, te omogućio aktivaciju drugih mirisa. Idući korak je prilagodba mirisa sa slikama, dodaje Okada. Ako to bude funkcioniralo, ink-jet printer mogao bi služiti i za printanje, i za reproduciranje mirisa.

Ovakva tehnologija mogla bi imati primjenu i izvan industrije zabave, navodi Stephen Brewster sa Sveučilišta Glasgow, koji proučava interakciju čovjeka i kompjutora. Njegov tim istražuje načine kako ljudima s demencijom dati podsjetnik da trebaju uzeti pilule ili jesti. "Jak miris hrane mogao bi pomoći, no naša tehnologija je prilično bazična. Trebamo bolji način, a ova koncepcija bi mogla biti rješenje." No, stvaranje takvog uređaja neće biti lako. "Ne znamo još kako sintetizirati sve mirise koje želimo. Ne postoji crvena-zelena-plava za mirise, uključeno je tisuće komponenti. Ne možete sintetizirati malinu iz čokolade."

24.10.2010. 22:55:00
http://metro-portal.hr/printer-stvara-slike-koje-mozete-udisati/50230/