Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 23:34:10
OGLASILA JE PRAVOBRANITELJICA

Primjedbe premijerke o turističkom spotu nisu tričarije

Gordana Lukač Koritnik ocjenjuje uvredljivim i tvrdnje da se premijerka bavi tričarijama što je, smatra, oprobani način obezvrjeđivanja bilo čijeg mišljenja o seksizmima i stereotipima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tomislav Serdar/Cropix)
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik reagirajući danas priopćenjem na tekst objavljen na portalu Danas.hr pod naslovom 'Slučaj Guza: Kako HDZ-ovka liječi grižnju savjesti' ocijenila je da se "na uvredljiv i omalovažavajući način prikazuje žene i muškarce u jednoj političkoj stranci" te sugerira da je "njihov međusobni odnos unajmljivača i iznajmljivačica".

Autor teksta Vlado Bulić koristi primjedbu premijerke Jadranke Kosor o neprimjerenosti korištenja ženskog tijela u turističkoj reklami za ponižavajuću tvrdnju o načinu na koji žene u HDZ-u, temeljem svog spola, dolaze do pozicija, uključujući i premijerku, dok istovremeno muške članove te stranke naziva "mužjacima", navodi, uz ostalo, pravobraniteljica.

Na taj se način, upozorava, izravno krši Zakon o ravnopravnosti spolova u članku 16. koji kaže: "Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol".

"S takvim pristupom", napominje, "obeshrabruje se sve one koji imaju drugačije mišljenje od kritičara i kritičarki premijerkine izjave da ga doista i iskažu da se ne bi i sami izložili medijskom progonu. Svima koji su to učinili, to se i desilo".

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Lukač-Koritnik u priopćenju podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe 2002. usvojila Preporuku o predstavljanju žena u medijima kojom se Vlade zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, pozivaju da osude seksizam što je, naglašava, premijerka Vlade RH i učinila. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 23:34:10
http://metro-portal.hr/primjedbe-premijerke-o-turistickom-spotu-nisu-tricarije/38047/